Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopsnusket som kan ge fängelse

Trots stora satsningar på att hålla rent struntar många i miljöhänsyn och de möjligheter som finns att slänga skräp lagligt.

Annons
Hushållssopor har dumpats på en parkering i centrala Fagersta. Det finns gott om återvinningsstationer och papperskorgar men mycket hamnar inte däri.

På gamla Norbergsvägen virvlar plastpåsar och förpackningar i vinden. Blandade sopor har dumpats på platsen. En liknande syn har mött den som passerat vid Lidls parkering under veckan. Där har tomglas och sopor lämnats kvar.

Thomas Ålund, arbetsledare på Fagersta kommun, anser att folk borde kunna använda papperskorgarna mycket bättre.

– Man blir rådlös. Till och med i lekparker slängs skräp. Det verkar inte spela någon roll hur många papperskorgar man sätter upp. Vi plockar enormt med skräp som folk bara har släppt, säger han.

I Fagersta finns 50 papperskorgar och 75 hundlatriner. Därtill finns flera återvinningsstationer samt återvinningen för grovsopor i Sänkmossen som har öppet sex dagar i veckan. Tömning och service av papperskorgar och hundlatriner i Fagersta och Västanfors kostade skattebetalarna cirka 660 000 kronor 2014. Då är inte kostnaderna för tiden det tar att plocka upp skräp från marken inräknad.

Tommy Brinksäter är hängiven naturfotograf och spenderar mycket tid i skogen.

– Jag har under årens lopp hittat datorer, bildäck, Tv-apparater och kylskåp. Ja, man kan hitta vad som helst.

Nedskräpning är förbjudet enligt kapitel 15 i Miljöbalken. Straffet för byggavfall, möbler, bilar, bildelar och däck, hemelektronik och säckar med skräp är böter eller fängelse i högst ett år. Risken att bli dömd är liten. 2014 lagfördes i hela landet bara nio fall av nedskräpning. Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning får ibland in tips.

– Man kan tycka att det är onödigt när vi har tillgång till återvinningscentral. Man begår ett brott så är det och det är samhället som får ta kostnaden för att städa upp, säger miljöinspektör Leif Markfjärd.

Han berättar att tanken är att hitta och kontakta den skyldige men det är sällan som det går.

– Och även om vi har ganska mycket bevis så är det sällan som åklagare går vidare.

Aino Alhem är kammaråklagare med inriktning på miljömål.

– Anmälaren kan ha en uppfattning om den skyldige men det är inte säkert att brottet erkänns i förhör och preskriptionstiden för nedskräpning är två år, säger hon.

Sedan 2011 kan polisen skriva ut böter för nedskräpning. 2012 skrevs 289 böter men 2014 sjönk de till 195.

– Det är en besvikelse. Inte för att det är ett självändamål men effekten har utblivit eftersom det är okänt att man riskerar en bot, säger Joakim Brodahl på stiftelsen Håll Sverige rent.

Hit anmäls nedskräpning

Nedskräpning är olagligt och kan anmälas till polisen.

Skräp kan rapporteras till NVK och Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.

Håll Sverige rent har en app för skräprapportering som kan kopplas till kommunernas ärendesystem. Ingen kommun i norra Västmanland är ansluten.

Enligt Håll Sverige rent minskar skräp i kommuner som mäter skräp. 19 kommuner i landet mäter skräp med hjälp av Håll Sverige rent.

Mer läsning

Annons