Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spricka mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Fagersta

När budgeten spikades var partierna oense på flera viktiga punkter.

Annons
Marino Wallsten (S) under måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

En spricka växer fram mellan de styrande i Fagersta – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.Det blev tydligt under måndagskvällens fullmäktigemöte.

Inte minst skolan och äldrevården debatterades flitigt under fullmäktiges budgetdebatt och det avslöjades flera svårigheter i partiernas samarbete.

– Andemeningen i överenskommelsen är att man söker kompromisser i de fall vi inte är överens och jag känner inte riktigt att ni i Vänsterpartiet levererar i det fallet, säger Marino Wallsten (S) apropå Vänsterpartiets egna budgetförslag.

Socialdemokraterna vill avvakta med att föra in pengar från regeringens väntade välfärdssatsningar i Fagerstas budget. En inställning som på flera sätt kom att prägla budgetdebatten.

– Det här är inte klok ekonomisk politik, det är dumsnålhet, säger Stig Henriksson (V).

De delade meningarna mellan partierna märktes kanske som tydligast i frågan om anslaget till Norra Västmanlands utbildningsförbund. Förslaget från S hamnade på 126 miljoner kronor. V yrkade på 132 miljoner kronor under förutsättning att Norberg och Skinnskatteberg skulle gå med på det.

– Det borde inte vara omöjligt, samtliga kommuner får en rejäl slant av pengar från riksdagen, säger Teemu Sulin (V) och hänvisar till pengarna som väntas delas ut för kommunernas flyktingkostnader.

Det rådde även delade meningar om vilken skillnad de sex miljoner kronorna gör för NVU.

– Den här budgeten betyder färre program på gymnasiet och nedskärningar, säger Shiro Biranvand (V), ledamot i NVU:s direktion.

– Vi klarar verksamheten på 126 miljoner, det är vad ägarkommunerna kommit överens om. Det blir tufft men det går, säger Ola Wahlsten (S), som också han är ledamot i direktionen.

Vänsterpartiet önskade också ytterligare drygt nio miljoner kronor till utbildnings- och fritidsnämnden samt två miljoner mer till socialnämnden. Det skulle enligt V:s förslag finansieras av de väntade pengarna från regeringen.

Marino Wallsten ogillade förslagen:

– Vi kan inte sätta in tillfälliga pengar i drift utan att vi har täckning den dagen det tar slut. Men att använda statsbidragen där det behövs, det är självklart.

I slutet av budgetdebatten tog Stig Henriksson till hårda ord i sin syn på Socialdemokraternas vinnande budgetförslag:

– Vi äventyrar våra barns och ungdomars framtid genom att göra hänvisningar i protokollet som vi sedan inte kan fullfölja. Det blir inga skolsatsningar. Det blir inga mindre barngrupper.

Wallsten menade att det är bättre att avvakta med förslagen och sedan lägga fram dem ”med eftertanke”.

– Jag hoppas vi har på oss till 2018 att leverera det vi har lovat i vårt valmanifest, säger han.

Röster avgjorde efter budgetdebatten

Kommunstyrelsens budget röstades fram efter votering. Alla tio Vänsterpartister röstade emot Socialdemokraternas förslag (den politiska vilden, före detta vänsterpartisten Ann-Christine Andersson, hade anmält förhinder och ersattes av vänsterpartisten Adnan Abou-Chakra). Socialdemokraternas förslag vann med 21–10.

Även socialnämndens budget röstades fram efter votering. Också här blev resultatet 21–10 till fördel för S-budgeten.

Utbildning- och fritidsnämndens budget blev också den spikad efter votering. 20–11 blev utfallet efter att samtliga i V och Hamse Omar (C) röstat för Vänsterpartiets förslag.

Mer läsning

Annons