Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk immunförsvaret med bättre kost

I vinter kommer många bli sjuka, trötta och få ont i leder.
Det beror på att kroppens immunförsvar försvagas.
Fagersta-Posten hur du med små förändringar av kosten kan stärka ditt immunförsvar.

Annons

Du behöver inte göra några stora förändringar av din kost för att bli lite friskare och lite piggare under vinterhalvåret. Konsten är att införliva några nyttiga livsmedel som innehåller vitaminer, antioxidanter, mineraler och probiotika i sin dagliga kost.

Nedan tar vi upp sju livsmedel som kan stärka ditt immunförsvar. Tipsen har vi lånat från tidningen Aktiv Träning.

1. ApelsinerApelsiner är en bra källa för c-vitamin och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Men den innehåller också 300 övriga nyttoämnen som har en positiv hälsoeffekt. Det handlar om antioxidanter, som stärker immunförsvaret, om kalcium, som stärker skelettet, och kalium som sänker blodtrycket. Frukten innehåller även kostfibrer, som har en mättande effekt.

Två till tre apelsiner är en lämplig dagskonsumtion.

2. KatrinplommonKatrinplommon innehåller mycket fibrer och en stor mängd antioxidanter, som via tarmen förs vidare via blodet och ut till kroppens celler.

Eftersom katrinplommon innehåller både kostfibrer och antioxidanter så sätter det garanterat fart på tarmsystemet. Torkade aprikoser, russin, torkade fikon och andra former av torkad frukt är också goda och nyttiga.

Två till fyra katrinplommon per dag är en lagom mängd.

3. MakrillMakrill innehåller massor av omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror kan vara viktiga för att stärka kroppens immunförsvar och för att undvika att bli sjuk.

Fisken innehåller också mycket D-vitamin som bland annat har betydelse för orken.

Man kan gärna variera mellan rökt makrill och andra varianter .

200-300 gram makrill eller någon annan fet fisk per vecka är en lagom mängd.

4. YoghurtYoghurten innehåller nyttiga probiotiska bakterier. De klarar av att överleva i magsäcken och att få fäste i tarmarna. En god tarmflora kan stärka immunförsvaret.

Yoghurten innehåller också en hel del kalcium som stärker skelettet. Samtidigt finns det en liten del proteiner som bygger upp musklerna samt även flera olika B-vitaminer.

2-3 dl yoghurt per dag är lagom för att påverka tarmfloran positivt.

5. ParanötterParanötter är en utmärkt källa till selen. Selen är ett spårämne som enligt flera studier är en viktig antioxidant. Selen hjälper immunförsvaret med att hindra skadliga ämnen från att angripa kroppens celler.

Paranötterna innehåller en stor mängd nyttiga ämnen, bland annat E-vitamin som kan stärka immunförsvaret och kalium som sänker blodtrycket.

Paranötterna visserligen är nyttiga, men de innehåller ju också en hel del kalorier.

30-50 gram paranötter om dagen är en lämplig mängd.

6. Rapsolja

Rapsolja innehåller bland annat en hel del omega-3-fettsyror, vilket i flera studier har visat sig kunna stärka immunförsvaret. Det har bland annat visat sig ge färre inflammationer i både leder och muskelsenor.

Förutom omega-3-fettsyror innehåller rapsolja en stor mängd E-vitamin.

Cirka 2-3 teskedar är en lagom mängd i en huvudmåltid

7. Mörk chokladEn bra mörk choklad innehåller både ämnen som är lätt uppiggande, och fettsyror som dels mättar bra, dels är ganska nyttiga ur ett hälsoperspektiv. Chokladens höga kakaoinnehåll gör att den också innehåller en massa antioxidanter.

Men att mörk choklad är nyttig innebär inte att man kan äta hur mycket som helst. Chokladen innehåller trots allt en hel del socker och fett också.

20-30 gram mörk choklad per dag är en lagom mängd.

Källa: Tidningen Aktiv Träning, Toppform SVT, Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons