Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner på religionsutskick

Swedish United Da’wah Centers mål att sprida en bättre bild av islam har väckt reaktioner. Föreningens frontfigur har pekats ut som IS-sympatisör.

Annons
”Jag vill betona att kommunen inte varit delaktig i föreningens utskick”, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Fagersta-Posten skrev förra fredagen om att muslimska föreningen Swedish United Da’wah Center delade ut 500 broschyrer om islam runtom i Fagersta. Talespersonen Omar Elturk talade då om vikten av att nyansera allmänhetens uppfattningar av religionen.

Artikeln har väckt kraftiga reaktioner, och Omar Elturk påstås vara IS-sympatisör. På hans Facebooksida finns bland annat ett inlägg som innehåller en bild på ett pass märkt med texten ”State of Islam” (IS, som tidigare benämndes som Islamiska staten), från augusti 2013.

I samma inlägg står även flera ord listade, däribland ”Inge demokrati” och ”In shaa Allah karibaan, in shaa Allah karibaan!” (som har innebörden att Gud ska ge hela världen samma pass och samma religion).

Det andra inlägget, från oktober 2014, har formuleringar som ”Må Allah använda oss som verktyg för att etablera ett Kalifat och att ge tillbaka muslimerna deras rättigheter!” (Kalifatet kallades den politisk-religiösa islamiska staten efter profeten Muhammeds död. Det är även en term som i somras användes av IS för områden som gruppen kontrollerade).

Omar Elturk ville först inte svara på några av Fagersta-Postens frågor, eftersom han inte anser att det som står på hans privata Facebooksida är relevant.

Omar Elturk har svårt att se att hans ståndpunkter, oavsett vad han tycker om exempelvis demokrati eller terrorgruppen IS, har någon betydelse för folks bild av föreningens vilja att minska fördomarna mot islam. Trots ett senare löfte om att svara på frågor via sms vägrar han göra det.

FP har läst upp några av Omar Elturks inlägg på sociala medier för Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

–Av den information som finns tillgänglig kan man se att personen sympatiserar med tänkare eller åsikter som är kritiska mot västvärldens ingripande i Afghanistan och Irak, säger Göran Larsson.

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) betonar att allt som ökar förståelsen mellan religioner och kulturer är i grunden bra.

– Jag står fast vid det, men tar avstånd från fundamentalism. Samtidigt kan inte jag anklaga någon för saker, utifrån vad folk påstår.

Marino Wallsten berättar att han återkommande har fått försvara sin egen och Fagersta kommuns hållning.

– Folk har dragit väldigt snäva slutsatser. Många har påstått att vi stödjer organisationer med nära anknytning till IS. IS förespråkar omänskliga handlingar som jag starkt tar avstånd från.

Många är överlag snabba att dra slutsatser, menar Marino Wallsten.

– Saker kan spridas snabbt på nätet utan att behöva vara sanna, säger han och tillägger:

– Kommunen har inte varit delaktig i föreningens utskick, gett stöd till det på något sätt eller till personerna bakom utskicket. Men det är slutsatser som dragits.

Mer läsning

Annons