Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stationshuset blir inte byggnadsminne

Länsstyrelsen har beslutat att inte byggnadsminnesförklara Ängelsbergs stationshus. Skälet är att interiören inte bevarats. 

Annons
Ängelsbergs stationshus är inte tillräckligt intressant kulturhistoriskt menar länsstyrelsen, som beslutat att inte utse det till byggnadsminne.

Den tidigare ägaren till stationshuset har utan tillstånd rivit ut stora delar av interiören, och då insidan inte längre är vad det en gång var bedöms byggnadens kulturhistoriska värde inte vara högt nog.

- Interiören är inte en bra representant för stationsmiljöer. Vi vill även kunna se på interiören, inte bara exteriören, att det varit ett stationshus. Med till exempel en biljettlucka och väntsal, säger Kicki Söderback, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland.

Länsstyrelsen klassar däremot utsidan på stationshuset som kulturhistoriskt intressant, och en viktig del av karaktären på bebyggelsen i Ängelsbergs stationssamhälle. Stationen påminner om den tid runt förra sekelskiftet då Ängelsberg expanderade i och med att järnvägen drogs genom samhället, menar länsstyrelsen. 

Byggnadens utsida bör därför fortsatt vara skyddad av bestämmelser i detaljplan, anser länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons