Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henrikssons kontaktpolitiker har blivit arresterad i Turkiet

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot från Fagersta, är fadder åt en turkisk politiker. I torsdags arresterades politikern av regimen.

Annons

Mehmet Ali Aslan tillhör det prokurdiska oppositionella partiet HDP. Det var vid senaste valet Turkiets tredje största parti. Men HDP är hårt ansatt från regimen. I somras fick presidenten Recep Tayyip Erdogan igenom en hävning av de folkvaldas åtalsimmunitet.

I torsdags arresterades elva HDP-paralamentariker, däribland Stig Henrikssons kontaktpolitiker sedan i somras, Mehmet Ali Aslan.

– Det blev som befarat. Antaligen passade de på när världens uppmärksamhet ligger på amerikanska presidentvalet. Det är ett intensivare och intensivare förtryck i Turkiet, säger Stig Henriksson.

I nuläget är det högst oklart vilket öde som väntar parlamentarikerna.

– Många sitter fängslade utan rättegång i åratal, det vet man inte hur det kommer att bli, säger Henriksson, som utan framgång har försökt nå Ali Aslan via mejl.

Nu anser Stig Henriksson och Vänsterpartiet att Sverige borde markera tydligare mot Turkiet.

–Sverige har reagerat genom att kalla till sig ambassadören. Men Vänsterpartiet tycker att man ska bryta alla förhandlingar med Turkiet om EU-medlemskap. Sedan tycker vi också att man ska svalka ned natonärmandena eftersom Turkiet är medlem i Nato, säger Henriksson.

Erdogan har anklagat HDP för samröre med PKK, som är terroriststämplat av bland annat EU. De anklagelserna har HDP:s partiledare Selahattin Demirtas avfärdat, bland annat i en intervju med DN.

Läs mer: Henriksson vill skydda utsatt politiker

Läs också: Dagens Nyheter intervjuar HDP:s partiledare

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons