Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor framgång för FAIK:s hockeyskola: ”Nummer ett i Sverige”

Fagersta AIK:s hockeyskola växer rekordartat och uppmärksammas nu av Svenska ishockeyförbundet.
– De är nummer ett i Sverige i hur man tar hand om så här unga barn, säger Håkan Westborg, ordförande för ishockeyförbundet i Västmanland.

Annons

Förra säsongen växte FAIK:s hockeyskola från 40 barn till 84 i slutet av säsongen. Framgången fortsätter - trots att 25 av barnen har gått vidare och bildat ett lag så är det även den här säsongen omkring 80 barn i hockeyskolan.

Joakim Johansson, ledare inom hockeyskolan, tror sig veta receptet bakom det stora intresset:

– Vi kör mycket på stimulans genom lek och musik. Det tror vi har lockat mycket. Sedan är vi väldigt aktiva på sociala medier. Vi filmar mycket och tar mycket kort. Vi lägger ut tre publikationer på Facebook varje vecka och vissa har 4 000 visningar. Barnen tycker det är jättekul att se sig sjävla.

Hockeyskolans popularitet har inte gått obemärkt förbi inom hockeysverige. FAIK har uppmärksammats av Svenska ishockeyförbundet. Ledare från FAIK kommer snart att få berätta för andra föreningar om framgånskonceptet.

– De ska åka ut i klubbarna och visa vad de kan. De är nummer ett i Sverige i hur man tar hand om så här unga barn, säger Håkan Westborg, ordförande för ishockeyförbundet i Västmanland och som själv har FAIK som moderklubb.

Han fortsätter:

– Det är riktigt roligt och något man ska vara stolt över i Fagersta, att de verkligen har lyckats.

Kvällen när FP besöker Fagerliden är det åtta olika nationaliteter på isen i hockeyskolan.

– I en sådan ort som Fagersta, med så myket inflyttning av folk som har det svårt, är det roligt att se att de tas emot med värme här, säger Håkan Westborg.

Och ledordet - att ha kul - verkar barnen verkligen ha tagit till sig.

– Roligast med träningen är att åka och slänga sig på mage. Och att leka, säger Oscar Wiklund.

Flera satsningar är på gång inom hockeyskolan. I mitten av november kommer en ny knattesarg som ska göra det lättare för ledarna att dela av isen under olika övningar. Fagersta kommun stöttar hockeyskolan med 100 000 kronor för inköpet av sargen.

Och längre fram vill FAIK bygga en minirink.

– Tanken är att göra en hockeyrink i miniformat där barn ska kunna träna att skjuta inomhus och även spela lite landhockey, säger Joakim Johansson.

FAIK ska bygga vidare på framgången med hockeyskolan.

– Vi vill helst av allt få egna årskullslag så att vi kan få juniorlag och ett stabilt a-lag med egna produkter, säger Johansson och tillägger:

– Och framför allt vill vi att barnen ska ha roligt.

Läs mer: Hockeyskolan får stipendium

Läs mer: FAIK siktar mot toppen den här säsongen

Mathias Eriksson, en av ledarna i FAIK:s populära hockeyskola.

Mer läsning