Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av vildsvinsolyckor

Vildsvinet har under senare år blivit ett påtagligt inslag i faunan. Därmed har även vildsvinsolyckorna ökat kontinuerligt sedan 2010.

Annons

Viltolyckor med vildsvin har ökat markant i Västmanland de senaste åren, enligt Tobias Hjortstråle, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Statistik från Nationella viltolycksrådet bekräftar detta, både för Västmanland och norra länsdelen. 2010 skedde endast en vildsvinsolycka i norra länsdelen, en siffra som stiger kontinuerligt till 2015 där nio stycken noterats. Hittills i år har tre olyckor med vildsvin inträffat.

Vildsvin fångas ofta på länsstyrelsens rovdjurskameror i runt om i länet, enligt Tobias Hjortstråle. Men någon exakt vildsvinspopulation finns inte registrerad.

– Det är omöjligt att säga hur många det finns, men jag vet att det sköts mellan 90 000 och 100 000 i hela landet förra året.

Den grundläggande principen är, enligt länsstyrelsen, att skador av vildsvin ska begränsas genom jakt. Djuren får jagas i stort sett året om. 16 februari till 16 april får inte vuxna djur fällas, men kultingar får jagas året och dygnet runt.

– Ett vanligt sätt att jaga vildsvin är så kallad åteljakt. Det är ett bra sätt att välja ut vilken gris man ska skjuta och minskar risken att skjuta fel, säger Tobias Hjortstråle.

Åteljakt innebär att jägaren sitter på pass och djuret lockas fram med föda. Gällande vildsvin är det vanligt med en tunna med ärtor i.

Läs också:Vildsvin skapar fara på Ängelsbergsvägen

Mer läsning

Annons