Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna får fira på en vardag

Studentfirandet i Fagersta har länge anordnats på en lördag – men nästa år är det slut på det. Kommunen har beslutat att det nu är fredag som gäller när studenterna ska firas.

Annons
Studentfirandet blir inte längre en helgaktivitet i Fagersta. Från och med nästa år ligger studenten på en fredag.

Orsaken till bytet av dag ska enligt Ola Wahlsten (S), ordförande i Norra Västmanlands utbildningsförbund (NVU), vara att en del lärare önskat att få det flyttat.

– Under lång tid har lärare haft önskemål att det skulle flyttas till en vardag. Många bor inte i Fagersta och pendlar hit för jobbet, säger han.

För NVU innebär dagsbytet en minskad utgift på 160 000 kronor som tidigare gått till lärares övertidslöner.

NVU har sedan tidigare ett besparingskrav men det ska enligt Ola Wahlsten inte vara huvudorsaken till att studentfirandet nu kommer att vara på en fredag.

– I en ort som Fagersta har vi väldigt mycket femskift. Det innebär att man jobbar väldigt mycket helg och det är mycket svårare att söka ledigt på en lördag än på en fredag, säger Ola Wahlsten.

När beslutet fattades var alla partier eniga om att studentfirandet skulle byta dag.

Kan inte dagsbytet innebära att nära och kära missar studentfirandet?

– Vi bedömer det inte alls som så. De yngre barnens avslutningar ligger ofta på vardagseftermiddagar och det fungerar bra, säger Ola Wahlsten.

Protestlista vid bytet 2008

Under läsåret 2008 försökte skolledningen byta studentfirandet från lördag till en vardag.

Beslutet möttes av en protestlista där 139 studenter skrev under och studentfirandet flyttades återigen tillbaka till lördagen.

Mer läsning

Annons