Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag gruvnäring slår mot Secoroc

Atlas Copco backar under första kvartalet. Men i Fagersta är efterfrågan alltjämt stabil, berättar Helena Hedblom, vd på Atlas Copco Secoroc.

Annons
Stor leverantör. Atlas Copco Secoroc producerar bland annat bergborrverktyg som borrkronor och stänger.

Atlas Copco uppvisade ett minskat rörelseresultat på cirka 4,2 miljarder kronor för första kvartalet, jämfört med 4,5 miljarder under motsvarande period förra året.

– Det har varit en stabil orderingång, som inte överraskande varit svag för gruvindustrin. Men vi är relativt nöjda med den stabila orderingången, sa Ronnie Leten, vd och koncernchef, i samband med att delårsrapporten släpptes i går.

Gruvverksamheten är ett av de områden som gått sämre för Atlas Copco, där lönsamheten har gått ner.

Delårsrapporten lyfter flera utmaningar för Atlas Copcos gruv- och bergbrytningsverksamhet: fortsatt svag efterfrågan på utrustning, negativ påverkan för service och förbrukningsvaror efter att flera gruvor stängt eller minskat i aktivitet och en negativ påverkan på rörelsemarginalen bland annat på grund av minskade volymer.

– Vi ser olyckligtvis en fortsatt svag efterfrågan och vi ser gruvor som stänger igen eller minskar i produktion, vilket påverkar. Men jag är inte överdrivet orolig för att trenden håller i sig under kommande kvartal, sa Ronnie Leten, som även beskrev utvecklingen på olika marknader.

– I USA har gruvindustrin gått trögt, den har inte gått framåt.

I Afrika och Mellanöstern, där orderingången minskat med tolv procent, står gruvnäringen för en stor del.

– Nedgången är lätt att förklara: det handlar om olja och gas, och självklart gruvindustrin. Den sektorn går trögt, och för oss handlar Afrika mycket om gruvor, sa Ronnie Leten.

Utvecklingen på gruvmarknaden har varit tuff sedan 2012 och har fortsatt så under första kvartalet i år, berättar Ola Kinnander, presschef på Atlas Copco.

– Många gruvbolag fortsätter att trimma kostnader. Och Atlas Copco Secoroc i Fagersta levererar till gruvindustrin, som har det tufft.

Förklaringen till den svaga utvecklingen beror på fallande råvarupriser.

– Priserna på olika metaller har varit så låga under ett antal år. Guldpriserna har sjunkit mycket sedan 2011 och kopparn står väldigt lågt historiskt sett, säger Ola Kinnander och fortsätter:

– De låga priserna har gjort att gruvbolagen måste skära i sina kostnader. Det drabbar alla berörda bolag, inklusive Atlas Copco Secoroc.

Helena Hedblom, vd på Atlas Copco Secoroc, bekräftar bilden av utvecklingen.

Hon kan inte kommentera produktionen kvartalsvis men berättar:

– Vi har en relativt stabil efterfrågan på produkterna som görs i Fagersta. Sista halvåret har vi fört in lean-arbete i produktionen. Det börjar ge effekt. Det senaste halvåret har vi även fått igenom en del investeringar, vilket är positivt.

Läs också:  ”Atlas visar vägen för den smarta industrin”

Försämrat rörelseresultat

Atlas Copco redovisade koncernens delårsrapport för första kvartalet i går (motsvarande period förra året står avrundat inom parentes):

- Orderingång: 24,7 miljarder kronor (25,47).

- Intäkterna minskade till 23,1 miljarder 24,7).

- Rörelseresultat: 4,2 miljarder (4,5). Justerad rörelsemarginal: 18,0% (19,3).

- Resultat före skatt: 4 miljarder (4,3)

För affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik, som berör Atlas Copco Secoroc, minskade orderingången med 12 procent, intäkterna med 15 procent och rörelseresultatet med 32 procent.

Mer läsning

Annons