Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för bilister att hinna se gående

"Folk går och cyklar rakt ut"

Annons
Stefan Fjällström och Robin Strömgren tycker att fotgängare och cyklister korsar riksväg 68 som om det vore ett övergångsställe i höjd med lasarettet. För den som kommer från rondellen är det svårt att hinna se de oskyddade trafikanterna, menar de.

För två veckor sedan inträffade en olycka när en fotgängare blev påkörd av en bil vid gångpassagen. Stefan Fjällström är en av de Fagerstabor som tycker att övergången på riksväg 68, i höjd med lasarettet, måste bort.

Det är svårt för bilister som kommer från Västanforshållet att hinna se övergången innan de kan bli tvungna att ställa sig på bromsen direkt efter rondellen, menar flera Fagerstabor som tidningen pratar med.

– Att det inte inträffat någon seriekrock i rondellen förvånar mig. Folk går rakt ut, säger Niklas Vouleva.

– Ja, och cyklister kör rakt ut, säger Robin Strömgren.

De är överens om att det ser ut som ett övergångsställe fast det inte är det.

– Det kanske går att bygga en bro över eller ha ett staket, säger Stefan Fjällström.

En bro är något som Trafikverket inte övervägt, men inte heller säger blankt nej till.

– Planskilda korsningar är väldigt dyra och Trafikverket Västmanland får inte jättemycket pengar. Men om kommunen skulle vilja att det byggs en bro där kan vi titta på vad det skulle kosta och om det är aktuellt med samfinansiering med kommunen, säger Torbjörn Andersson

Tio olyckor på tio år

Det har rapporterats in två svåra olyckor på riksväg 68 i höjd med lasarettet mellan 2003 och 2013. De olyckorna inträffade 2005 och 2006. Varje år från 2004 till 2008 har två lindriga olyckor inträffat. Fyra av olyckorna, varav en svår, har varit mellan bil och cykel/moped.

Olyckor med okänd utgång och utan personskada finns inte med i statistiken, som visar både olyckor i höjd med rondellen och korsningen mot Fagerstahallen. Inte heller tillbud finns med i statistiken.

Källa: Trafikverket, Strada

Mer läsning

Annons