Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Hives överklagar Cardigansdomen

I somras slog hovrätten fast att Fagerstabandet ska betala 18,5 miljoner plus rättegångskostnader till The Cardigans. Nu ställer The Hives sitt hopp till Högsta domstolen. ”Vi tycker läget ser bra ut”, säger bandets advokat Monica Crusner.

Annons
The Hives är indragna i flertalet rättsprocesser.

Fagersta. Överklagandet är en del i turerna kring Tambourine studios som tidigare skötte ekonomin åt en rad svenska artister, till exempel The Hives, The Cardigans, Timbuktu och The Ark.

2011 stämde The Cardigans Fagerstabandet på pengar som de anser att The Hives lånat av dem, via Tambourine Studios. Lunds tingsrätt dömde The Hives att betala 18,5 miljoner kronor plus cirka 5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Medlemmarna i The Hives menar att de varken känt till eller godkänt överföringarna som har gjorts på Tambourine.

- The Hives har inte bett om några lån och har inte vetat om att de har funnits. Det är inget snack om det, säger bandets advokat Monica Crusner.

Fagerstabandet anser att Tambourine misskött sitt uppdrag och orsakat dem stora ekonomiska förluster.

Tambourine nekar till det och menar att det är bandets eget fel att de har skulder.

Hovrätten slog i somras fast att The Hives ska betala till The Cardigans. I domen konstateras att det inte finns några låneavtal för överföringarna som gjorts. The Hives är trots det skyldiga att betala tillbaka eftersom de har haft nytta av pengarna, enligt hovrätten.

The Hives överklagar nu till Högsta domstolen. Bandet vill att domen ändras så att de slipper betala några pengar till The Cardigans. De vill dessutom få sina rättegångskostnader på nio miljoner kronor betalda av The Cardigans.

Men än är det inte ens säkert att Högsta domstolen kommer att ta sig an fallet. Prövningstillstånd krävs men när ett beslut i den frågan kommer är oklart i nuläget. The Hives har fått anstånd till 15 september för att komma in med handlingar i målet.

- Vi håller på att jobba med det här, säger Monica Crusner.

- Läser man hovrättens dom så är det så att en av domarna hade en skiljaktig mening, läser man den så har man ganska goda skäl för vårat överklagande redan där, tillägger hon.

The Cardigans advokat, David Berggren, påpekar att The Hives ännu inte presenterat skälen för sitt överklagande. Han har svårt att se att prövningstillstånd skulle ges.

-Det är väldigt få fall som tas upp i Högsta domstolen, säger David Berggren.

Cardigansprocessen är bara en av flera tvister som Fagerstabandet just nu är inblandat i.

- Vi tycker att läget ser bra ut. Det är pågående processer, men det finns utan tvekan grunder för de processer The Hives har startat. I de processer som är startade av andra så finns det grunder för The Hives bestridande, säger Monica Crusner.

Niklas Almquist, gitarrist i The Hives, vill i dagsläget inte kommentera överklagandet.

Mer läsning

Annons