Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Ivar Kraemer

Den 14 december, en natt när vita flingor föll, somnade Ivar Kraemer stilla in.

Annons
Ivar Kraemer fotograferad inför 85-årsdagen.

Ivar växte upp i Össebygarn i Roslagen tillsammans med en bror och fyra systrar. Fadern var byggmästare och kyrkvaktare vilket innebar att Ivar redan vid unga år fick hjälpa till både på byggen och med arbetet i kyrkan –  gräva gravar, kratta gångar och redan vid elva års ålder fick han för första gången ringa i den stora klockan.

Ivar valde att utbilda sig till kronojägare och det innebar praktik och arbete på olika platser bland annat i  Bodens revir i Norrland. Studier fördes vid Tvillingsta lantmannaskola, Sjöviks folkhögskola, Bjurfors skogsskola med flera.

Militärtjänst gjordes på A4 i Östersund. Där ingick övningar på Tånga hed utanför Vårgårda och där träffade han Solveig. De ingick äktenskap den sjätte januari 1950. De bosatte sig först i Avesta under tiden Ivar gick på Bjurfors skogsskola. Därefter fick Ivar tjänst på Tivedens revir i Granvik. Här föddes äldsta sonen Lars 1953. Sen blev det tjänst i Stockholm revir med bostadsort Hölö och där föddes dottern Eva i Trosa 1956.

1959 gick flyttlasset till Småland där Ivar fått tjänst som Kronojägare på Heda bevakningstrakt, Kosta revir med bostadsort Hovmantorp. 1961 flyttade familjen in i en nybyggd villa och då hade sonen Thomas fötts 1960 och 1966 kom sonen Mikael.

Ivar har varit en engagerad person och verksam i ett flertal sammanhang. I Missionsförsamlingen i Hovmantorp var han ordförande, söndagsskollärare och scoutledare under många år.

Ivar engagerade sig politiskt och satt med i kommunfullmäktige för Folkpartiet, satt även med i kommunstyrelsen något år.

I Föreningen Nordens Lesseboavdelning var han ordförande och var även ledamot i styrelsen Föreningen Norden Kronoberg. Han var fackligt engagerad i Sveriges kronojägarförbunds styrelse.

Från 1981 tjänstgjorde Ivar som avtalsassistent på Domänverkets södra regionkontor i Växjö och där var han kvar till sin pensionering 1991.

2002 blev Ivar änkeman och året därpå fick Ivar kontakt med sin ungdomskärlek från tiden på Bodens revir. En flicka från Brännberg vid namn Inga, som var änka sen några år. De upptäckte att känslorna som funnits en gång ingalunda hade försvunnit utan visade sig växa ännu mer. Inga bodde i Fagersta så i oktober 2003 gick flyttlasset till Kolargränd 6. Som Ivar sa - i den här åldern kan man inte vänta.

Trots att hans ålder var 77 år fortsatte han att engagera sig. Nu var det Liberalerna i Fagersta och den ekumeniska Risbrokyrkan som fick ta del av hans kunskaper. Åren i Fagersta blev mycket lyckliga och visar att man aldrig är för gammal för förändringar.

Ett trevligt 90-årskalas firades i augusti 2016. I november drabbades Ivar av en stroke som delvis förlamade höger sida och tyvärr tog det mesta av talet. Efter ett fall i hemmet våren 2017 bröt han armen och kunde inte bo kvar i lägenheten. Efter några månader på korttidsboende fick han en lägenhet på ”Solliden”, avdelningen Kanalen.

Där fick Ivar god omvårdnad, men man förstod att han for mycket illa av att inte kunna förmedla vad han ville säga – han hade så mycket han ville säga, men vi förstod bara en bråkdel. Tillståndet försämrades successivt och i slutet av november när vi hälsade på förstod vi att det inte var så lång tid kvar.

Den 14 december fick vi budet att Ivar hade somnat in. Nu finns inga plågor mer och säkert stod Gud med öppen famn och tog emot Ivar på andra sidan den där natten när vita flingor föll...

I enlighet med Ivars önskemål har han nu kommit tillbaka till Hovmantorp och begravts tillsammans med Solveig.

Eva Kraemer Karlsson, dotter

Mer läsning

Annons