Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Ragnar – en trogen hembygdsvän har lämnat oss

Ragnar Wahlfeldt ägnade hela sitt yrkesverksamma liv åt skolan, de sista åren fram till 1990, som skoldirektör i Fagersta kommun.

Annons

Redan tidigt insåg Ragnar vikten av vår lokalhistoria och under många år samlade han in skolmaterial från nedlagda byskolor. De flesta av dessa föremål blev till ett litet skolmuseum i Slussvaktarstugan.

Klockarbergsskolan, en av landets äldsta skolbyggnader, invigdes 1853 och undervisningen pågick fram till modern tid. De sista åren, innan Västanfors skola i mitten av 1980-talet lades ned, nyttjades huset som skolbespisning. Ragnar fick då det efterlängade uppdraget att inreda ett skolmuseum i byggnaden.

Bild: Hasse Holmberg/Scanpix

Med hjälp av ideella krafter i hembygdsföreningen återskapades en skolsal som den kan ha sett ut i början av 1900-talet. Ragnar deltog själv med liv och lust i arbetet. På övervåningen såg han till att hembygdsföreningen fick arkiv och studielokal, där dokumentationsgruppen hade sina träffar under många år.

Ragnar själv tillbringade många timmar i studierummet och det resulterade i flera skrifter om Fagerstas historia till exempel ”Folkskolan 150 år” och ”Då koleran härjade i Fagersta på 1800-talet”.

Vi delade Ragnars glädje, när museet symboliskt överlämnades till hembygdsföreningen år 1986. Under de följande åren besöktes museet av 1000-tals skolbarn och vuxna som fick delta i en gammaldags lektion med en sträng fröken i katedern. Ofta hände det att Ragnar själv dök upp under lektionen i rollen som sträng skolinspektör.

För sin kulturgärning, att ha bevarat Fagersta första skolhus, fick Ragnar mottaga Fagersta kommuns kulturpris samt Västmanlands fornminnesförenings förtjänsttecken. Det var en stor sorg för oss när kommunen raserade hans livsverk  genom att sälja Klockarbergsskolan och lägga ned skolmuseet.

1990-1997 var Ragnar ledamot och vice ordförande i hembygdsföreningen. Han tog initiativ till flera programkvällar och instiftade en årligen återkommande "Återvändardag" på hembygdsgården i början av augusti. Den traditionen lever vidare.

Han var delaktig i nedmonteringen av en gammal loge. Denna återuppbyggdes till den så kallade verkstadslogen på hembygdsgården.

Ragnar var även en skicklig hantverkare. Ofta överlämnade han en kasse med fina slöjdalster till hembygdsgården, med önskan att det skulle bli lotterivinster. Ett av dessa lotterier blev grundplåt till våra trädgårdsmöbler. 

Vi har mycket att tacka Ragnar för och kommer att minnas honom med ödmjukhet och respekt som den gentleman han var, älskvärd mot alla han mötte.

Rita Södergård, ordförande i Fagersta-Västanfors hembygdsförening

Mer läsning

Annons