Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Ragnar Wahlfeldt har gått ur tiden

Förre skoldirektören Ragnar Wahlfeldt, Fagersta, har avlidit i en ålder av 92 år. Han växte upp på Solåker i Västanfors och var den genuine Västanforsgrabben som värnade om sin hembygd.

Annons

Efter realexamen fortsatte Ragnar på Karolinska läroverket i Örebro, där han avlade studentexamen. Ragnar var en målinriktad person och hade tidigt bestämt sig för att bli lärare. Efter folkskollärarexamen vid Lärarhögskolan i Uppsala fick han anställning som lärare vid Västanfors skola.

Ragnar Wahlfeldt. Bild: Margaretha Eriksson

Under studietiden i Örebro träffade han sin blivande hustru Ingegerd. Ragnar och Ingegerd gifte sig 1947 och bosatte sig i Västanfors. När Mariaskolan stod färdig 1957 blev den hans nya arbetsplats. Ragnar var en omtyckt lärare och han trivdes att arbeta med ungdomar.

Hans målmedvetenhet resulterade i högre befattningar inom skolvärlden. Han blev studierektor och senare skoldirektör för alla skolor, en tjänst han hade fram till sin pensionering 1990. Trots en stor arbetsbörda hann han med att odla många andra intressen. 

När Ragnar såg att allt fler skolor på landsbygden lades ner, bestämde han sig för att ta vara på gammalt skolmaterial som ratats. Det var orglar, skolbänkar, planscher och mycket annat som hörde till dåtidens skola. Detta blev grunden för ett fint skolmuseum i Västanfors.  

Ragnar hade sedan ungdomen ett stort idrottsintresse och Västanfors IF blev hans klubb. Han spelade över tjugo säsonger i A-laget och givetvis var han med om den historiska matchen då ”Fläkten” vann bandyfinalen 1954.

Tennisintresset var också stort och han deltog i många turneringar med stor framgång.  Han lärde också många Fagerstabarn att simma och då var det simkurser i Eskiln eller Kolarbysjön. Han ivrade för att Fagersta skulle ha en egen simhall och blev också den som var med att dra igång projektet.

Ragnar var en respekterad man i sin hembygd och månade om alla människors lika värde.

Närmast anhöriga är sonen Bosse med familj i Uppsala.

Margaretha Eriksson

Mer läsning

Annons