Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots det gråa regnvädret: Åvestbo julmarknad drog man ur huse

Succé. Det är vad man måste kalla en julmarknad som i gråmulen och regnig väderlek lyckas locka folk från när och fjärran. –Det är redan utställare som tecknat sig till nästa år, säger Helen Fahlin, nöjd julmarknadsgeneral i Åvestbo.

Annons

Det är trångt framför knallarna på Åvestbo julmarknad, även de som hade sina stånd utomhus.

Vädergudarna var sannerligen inte nådiga mot Åvestbo julmarknad, som slog upp sina portar på lördagsförmiddagen. Tre plusgrader med ihållande regn och en nästintill jämngrå himmel är, handen på hjärtat, inte ett idealiskt väder när man vill få upp julstämningen.

Men skenet bedrar. När FP besökte Åvestbo möttes vi av en bilparkering som knappt räckte till, ringlande köer av helglediga på väg till marknadsområdet och väl framme där: idel trängsel framför stånden och knallarna.

Läs mer: Åvestbo julmarknad slog rekord

Efter fjolårets rekordmarknad (sett till antal besökare och utställare) var det bara att konstatera att Åvestbo byalag lyckats i år igen – mot alla odds.

–Det går kanon. Jättemycket folk och köer in till finstugan nästan ut på gården, säger Helen Fahlin, ordförande i Åvestbo byalag tillika julmarknadsgeneral, och fortsätter:

–Det är redan utställare som tecknat sig till nästa års marknad.

FP fångade familjen Drage från Fagersta precis efter att de åkt traktorturen mellan marknaden och Tomtebo. Från vänster: Robert Drage, Amanda Drage, Gabriella Drage och Tindra Drage. Främst: Maja Drage.

Ett av de bland barnen populäraste inslagen var traktorturen, som gick i skytteltrafik mellan marknaden och Tomtebo. Några som var nöjda med den är familjen Drage, bestående av pappa Robert och barnen Tindra, 11 år, Gabriella, 10 år, Amanda, 9 år och Maja, 3 år.

–Det var roligt men blött, säger Tindra Drage och de andra håller med innan de hastar vidare för att äta korv med bröd.

Tillfreds var också stockholmarna Richard och Karina Butler, som fyndat en egendomlig trädgårdsdekoration från Rigmor Jernströms försäljningsbord inne i finstugan. Karina, som är bördig från Fagersta, blir lyrisk när hon pratar om marknaden.

–Det är en underbar och jättetrevlig marknad. Jag förstår inte att vi inte varit här förut, säger hon förtjust.

Läs mer: Många gick på Färna Julmarknad

I den stora ladan står Fagerstabon Margareta Eriksson och säljer glögg, lussebullar och kaffe till fikasugna julmarknadsbesökare. Det är fjärde året hon gör det, berättade hon.

–Det finns ingen annan julmarknad i den här storleken i närheten, säger hon som förklaring på varför Åvestbo fortsätter att vara så populär år efter år.

För Maj-Britt Tynnstedt som köper fika av Margareta är det första gången på flera år som hon besöker julmarknaden. Det bästa med den, enligt Maj-Britt?

–Det är alltid så många trevliga människor här, säger hon och tar för sig av godsakerna.

Helen Fahlin från Åvestbo byalag är mycket nöjd med uppslutningen kring årets julmarknad.

Trängseln är stor framför Rigmor Jernströms försäljningsbord där hon säljer hemmakokt marmelad och trädgårdsdekorationer. Kunder är Richard och Karina Butler, Stockholm.

Margareta Eriksson säljer julfika till Maj-Britt Tynnstedt.

Mer läsning

Annons