Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trummelsbergs bruk fräschas upp

I slutet av juli beräknas uppbyggnaden ske av de 53 gamla kolhuspelarna i Trummelsberg. Men redan på måndag börjar skogsröjningen för att anlägga en byggväg dit.

Annons
Fagerstas kulturchef, Lena Sundholm (i blåblommig skjorta), här tillsammans med utsända från Länsstyrelsen i Västmanland samt byggnadsentreprenörer, går igenom vad som ska göras i uppbyggnaden av de vittrade slaggstenspelarna i Trummelsberg.

2013 täcktes kolhuspelarna provisoriskt med plast för att förhindra att de vittras sönder ytterligare. Vandringsstråket Bruksleden passerar i området och de höga pelarna är i nuläget rent av farliga i och med rasrisken.

Nu kommer räddningen som gör det möjligt att vandra runt i vackra Trummelsberg och beskåda flera byggnadsrester från hyttan, kolhuset och rostugnen. Slagghögar och fördämningar samt spår från den gamla hyttan, hammaren och dammen, finns också att beskåda.

Lämningarna efter bruket utgör fornlämningar och är därmed skyddade enligt kulturmiljölagen.

Länsstyrelsen i Västmanland har i sin treårsplan redovisat, att man avser att genomföra en regional satsning på Bergslagens ruinlandskap, och Trummelsberg är en av de tre platser de valt.

På måndag ska den blivande byggvägen påbörjas, med att bland annat röja undan sly. En av länstyrelsen utsedd arkeolog övervakar arbetet med att anlägga vägen. Man räknar med att börja mura i slutet av juli, vilket blir den första etappen av totalt sju i upprustningen.

Mer läsning

Annons