Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Åkessons tal väckte känslor

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lockade en stor publik till Brinelltorget i dag. Han fick motta både applåder och burop.

Annons

Fagersta. - Vi besöker ungefär hundra orter och städer i Sverige under den här turnén. Jag tror inte jag var i Fagersta i våras när jag besökte nästan nittio städer, så nu var det dags för Fagersta, säger Jimmie Åkesson (SD).

I sitt tal till Fagerstaborna pratade Åkesson om en rad olika frågor. Bland annat om föräldraförsäkringen, rätten till heltid inom vård- och omsorgsyrken, mer resurser för att lösa vardagsbrott samt det som Åkesson kallar för massinvandring.

Vilken/vilka är de viktigaste frågorna inför valet?

-Välfärdsfrågorna tycker jag är viktigast. Vår förmåga att upprätthålla välfärden och utveckla välfärden. Och det hänger ihop med hur vi klarar arbetslösheten, hur vi hanterar invandringspolitiken och liknande, säger Jimmie Åkesson.

Många var intresserade av att höra på partiledarens tal och många applåderade. Men det fanns också dem som buade. Uppskattningsvis ett trettiotal personer stod med ryggen vända mot Jimmie Åkesson när han talade. Det var en protestaktion mot partiledaren och Sverigedemokraternas politik.

Efter förra valet har det visat sig att Sverigedemokraterna på flertalet håll i landet haft svårt att hitta företrädare som kan fylla upp de mandat väljarna gett dem i kommunfullmäktige. I Norberg är en stol tom som tillhör SD. Och i Fagersta fylls en SD-stol upp av en person som inte tillhör partiet.

Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, menar att väljare ska känna sig svikna om en fullmäktigestol står tom.

– Då har de slängt bort sin röst på en företrädare som inte är där, säger Erlingsson.

Jimmie Åkesson menar att partiet saknade ordentlig organisation på vissa håll efter förra valet. Nu ser det bättre ut och det finns fler kandidater i lokalvalen, påpekar han.

Är det en fråga som oroar dig - på kommunal nivå - att folk inte vågar rösta på Sverigedemokraterna för att man känner att det kanske blir en tom stol?

- Vi har inte sett den effekten alls. Tvärtom är en röst på Sverigedemokraterna alltid en signal till de andra partierna att man måste förändra något, säger Jimmie Åkesson.

- Men självklart är det partiets absoluta ambition att kunna fylla alla de platser vi får. Och jag är säker på att vi kommer kunna göra det i väsentligt högre utsträckning än under förra valet, tillägger han.

Mer läsning