Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Hellsing hyllas i Fagersta

Västanforssonen och folkkäre författaren Lennart Hellsing avled i onsdags, 96 år gammal. Vännen Siv Thomas och kollegan Mats Strandberg delar med sig av sina minnen.

Annons

Fagersta. Lennart Hellsing föddes i Västanfors 1919. Redan som femåring hade han klart för sig att det var författare han ville bli. Med en pennstump och lite papper startade hans långa resa till att bli en av Sveriges mest folkkära författare.

En av alla hans beundrare är Fagerstabon, tillika dockmakerskan och sagotanten Siv Thomas. Hennes första personliga möte med Lennart Hellsing var i samband med invigningen av Hellsing-biblioteket i Västanfors.

– Det var John Björklund (dåvarande kulturchef i Fagersta) som kom på idén att ordna ett bibliotek som en hyllning till alla Hellsings böcker och verk, säger Siv Thomas.

Siv Thomas skapade flera dockor av Lennart Hellsings folkkära figurer, bland annat Krakel Spektakel, Bagar Bengtsson och Kusin Vitamin, som fick flytta in på biblioteket bland alla böcker.

– Vissa människor tycker man att man har känt hela sitt liv fast man kanske inte känt dem länge alls, och andra har man känt hela livet men inte känner ändå, säger hon.

1999 invigdes Hellsing-biblioteket i Fagersta Central och på plats var just huvudpersonen, Lennart Hellsing.

– Det var så högtidligt och en ära att få träffa honom. Efteråt åt vi lunch hemma hos mig. Han var så glad och väldigt pigg på något sätt, men ingen estradör av något slag, säger hon.

Efter första mötet blev de två väldigt goda vänner. Senast förra veckan talades de vid på telefon.

– Jag hade ett gäng med barn här hemma som sjöng hans sånger. Då slog det mig att Det här måste Lennart få lyssna på, så jag ringde upp honom. Så här i efterhand känns det underligt. Det blev som ett hejdå på något vis. Nu har alla mina älskade karlar gått bort. Först min man, sedan en god vän och så nu allas vår Lennart Hellsing, säger hon och tar fram hans diktsamling Månens Poet och läser högt:

”En månskensafton vid mitt trädgårdsbord jag sitter tyst, och ser hur tunga äpplen samlas på den jord, dit också jag ska ned. O, kunde mina dagar samlas då i astrakan-gestalt, jag skulle vräka frukten i en så, och jäsa vin av allt. Och sitta vid mitt ankar natten lång och läppja tyst och le och minnas dunkel hur det var en gång, att vara levande ”.

Bokförlaget Rabén Sjögren blev platsen där Fagerstaförfattaren Mats Strandberg brukade möta Lennart Hellsing.

– Eftersom vi har samma förlag (Rabén Sjögren), hade jag den stora glädjen att få träffa honom några gånger. Han var alltid snitsigast klädd, alltid i färgglada kostymer, och hade en otroligt fin utstrålning. Jag kan bara hoppas att jag får bli en tiondel så cool i den åldern. Hans böcker har gjort honom odödlig, säger Mats Strandberg.

Mer läsning