Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Så fungerar nya belysningen i Västanfors mörker

Att slippa tänka på ström är en av de stora fördelarna, menar NVK.

Annons

Du kanske hunnit uppmärksamma att det monterats solcellsbelysning vid Allévägen, en cirka 200 meter lång promenadsträcka ner mot vattnet i Västanfors? Norra västmanlands Kommunalteknikförbund har satt upp tio stolpar, så kallade pollare, som är cirka 130 centimeter höga. Monteringen skedde efter sommaren.

– De fungerar på det sättet att när du går förbi dem så tänds den du går förbi och två stycken framåt. Lyset följer med, säger Ola Carlsson, tillförordnad förbundschef på NVK.

Lyset ett steg bakåt är också tänt.

Hur känner stolparna av det?

– När man går förbi den första stolpen, så skickar den en signal till den andra och den tredje, förklarar Ola Carlsson.

NVK har funderat på solcellsbelysning länge och att det kan vara lämpligt att ha på en del platser.

– Till exempel ute på landsbygden om man ska ha någon enskild stolpe, alltså lite mer avskilt då man inte har ström framdraget, säger Ola Carlsson.

När en pollare känner av att någon kommer gående tänds den och två framför.

Det är att slippa tänka på ström som är en av de stora fördelarna med belysningen, tillsammans med att det är en miljöbesparing.

– Det är förhållandevis billigt ändå. För det är ju ingen kabeldragning till de här utan man sätter bara ner dem, säger Ola Carlsson.

Det har kommit in en del synpunkter om att belysningen är för svag. Men Ola Carlsson påpekar att syftet inte varit att det ska vara lika stark belysning som en vanlig gatlykta utan belysningen ska snarare ge en vägledning om var gångvägen är.

Det kan komma att dyka upp mer solcellsbelysning runt om i Fagersta. Diskussioner har förts om att använda solceller i vanliga gatlyktor.

– Sedan har vi diskuterat att byta ut befintlig belysning på några ställen så den går ned och lyser tio procent när ingen är där och sedan tänds upp till 100 procent några lampor framåt.

Belysningen är inte en del i något projekt för ett tryggare Fagersta.

– Inte som det är nu. Men man skulle ju kunna tänka sig att ha det på ställen där man inte vill ha kontinuerlig belysning.

Hur belysningen nere vid vattnet i Västanfors fungerar kommer att utvärderas senare i vår, när det hunnit märkas hur bra stolparna tål vintern och snön.

Mer läsning