Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas betala tillbaka handpenning för lägenhetsköp

Köparen drog sig ur lägenhetsköpet. Nu tvingas säljaren betala tillbaka handpenningen på 6 500 kronor.

Annons

En lägenhetsinnehavare i Fagersta satte ut bostaden till försäljning på köp- och säljsajten Blocket. En spekulant hörde av sig och ville titta på lägenheten. Spekulanten försökte pruta på priset men parterna kom inte överens så det blev därför ingen affär.

Månaden efter hörde spekulanten av sig igen och frågade om ett sista pris. Parterna kom då överens om en summa på 65 000 kronor för lägenheten och att tio procent av köpesumman skulle betalas som handpenning.

Köparen swishade 6 500 kronor till säljaren och fick ett mejl som kvitto på betalningen. Köparen ville också ha bilder på lägenheten och fick det. Säljaren lämnade uppgifter om köparen till styrelsen för godkännande innan kontaktskrivning.

Läs mer: Här är det varmast i vattnet

Men i samband med kontaktskrivningen ändrade sig köparen och ville inte längre köpa lägenheten. Denne ville då ha tillbaka handpenningen av säljaren, något som säljaren inte hade för avsikt att göra.

Säljaren polisanmälde köparen och tvisten har nu avgjorts i Västmanlands tingsrätt.

Enligt tingsrätten kan det vara osäkert om ett handpenningsavtal ska anses som en förskottsbetalning som köparen har rätt att få tillbaka vid hävning av köpet eller om handpenningen ska vara förverkad. Men tingsrätten menar att utgångpunkten är att handpenningen är ett avtal om förskottsbetalning, om det inte är så att det exempelvis finns en förverkandeklausul i handpenningsavtalet.

Eftersom parterna inte har diskuterat handpenningens rättsverkan i samband med betalningen anser tingsrätten att handpenningen räknas som ett förskott.

Säljaren ska därför betala tillbaka handpenningen på 6 500 kronor till köparen. Rätten anser inte att säljaren lidit någon ekonomisk skada av att köparen dragit sig ur.

Läs mer: Här finns jobben i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg

Mer läsning

Annons