Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kultur tar plats i Folkets hus

Hiphopdans, målarkonst och workshops i kreativ anda. En bred palett av konstnärlighet kommer till uttryck under Ung kultur möts i Fagersta på lördagen.  

Annons
Nora Rolén, Tova Andberg och Iris van Loenhout framträder med ett dansnummer. ”Det svåra är att få in dansen med bra tajming till bakgrundsmusiken”, säger Nora Rolén.

UKM, Ung kultur möts, är ett tillfälle för de mellan 13 och 20 år att ge utlopp för kreativitet i olika former. Mellan 20 och 30 ungdomar deltar i årets upplaga av UKM för Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner. 

– Innan var det separata tillställningar för varje kommun, men i år har vi ett samlat evenemang. Det är ett roligt sätt för deltagarna att träffa varandra, säger Eva Anderberg, en av arrangörerna, som betonar att UKM främst är något som ungdomarna själva anordnar.

Flest deltagare har valt dans som uppträdande i Folkets hus. Trettonåriga Iris van Loenhout från Skinnskatteberg är med i UKM för första gången. I två månader har hon övat ett dansnummer med bakgrundsmedley tillsammans med jämnåriga Nora Rolén och Tova Andberg.

 – Vi tog låtar vi tycker om. Det är bland annat Monster av Rihanna och Roar av Katy Perry. Det ska bli roligt men det känns också ganska nervöst, säger Iris van Loenhout.

En ungdomsjury utser ett antal framträdanden som i början av maj kommer få representera norra länsdelen i länsfinalen i Västerås. Men det är inte bara själva utförandet som avgör.

– Det är också viktigt om man varit en sjysst kompis och engagerad under dagen. Den som bara sitter för sig själv och sedan glassar upp på scenen och gör sin grej kanske inte är den som åker till Västerås, säger Eva Anderberg.

Mer läsning

Annons