Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar på Sundbo utsatta för våld – en lades i bakluckan på en bil

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har synat Sundbo ungdomshem och kräver nu ökad kompetens bland personalen. Både personal och ungdomar har berättat att det har förekommit våld. En övervakningsfilm visar också hur ungdomar har blivit avskilda utan grund.

Annons

IVO har genomfört en genomgripande tillsyn av Sundbo ungdomshem efter bland annat klagomål på att ungdomar har utsatts för våld från personal och andra ungdomar.

Resultatet visar att personalen inte alltid har bemött ungdomarna med aktning. Utöver klagomålen har IVO gjort bedömningen baserat på en utredning enligt lex Sarah. Myndigheten har även tillgått en övervakningsfilm som visar hur en ungdom blir avskild medan han äter frukt i korridoren och läggs på mage på golvet. Agerandet motiverades med att personen gjort kraftigt motvärn – men det är tydligt att det inte stämmer på övervakningsfilmen. IVO anser att det inte fanns laglig grund för avskiljningen.

Dessutom finns det övervakningsfilm som visar hur en ungdom transporteras i bakluckan på en bil. Ungdomen har berättat att han lades på mage och hade två ur personalen som satt på hans rygg och höll fast hans ben. IVO har inte funnit några skäl att ifrågasätta de uppgifterna och konstaterar dessutom att ungdomen varken uppträder aggressivt eller verkar vara påverkad på övervakningsfilmen.

Både personal och ungdomar har redogjort för att ungdomar har utsatts för obefogat våld, i två fall från personal och i ett fall från andra ungdomar. Det saknas dock dokumentation kring de våldsamma händelserna. I ett fall tog det två månader innan en rapportering enligt lex Sarah genomfördes efter att en ungdom berättat att han utsatts för våld. Institutionschefen har meddelat att en från personalen har blivit uppsagd efter en av incidenterna. Ungdomshemmet har också uppgett att det kommer att vidta åtgärder i form av fortbildning och nya rutiner.

IVO ställer nu krav på att Sundbo ska redovisa åtgärder senast 10 november. Bland annat vill myndigheten att personalens kompetens stärks. Även i en tidigare tillsyn har IVO påtalat samma brist.

Läs också:

[+] Sundbochefen arbetar för att minska skador på ungdomarna: "Ibland händer det ändå – det är inte bra”

"Slå då! Kom igen din horunge"

[+] Sänkta krav för anställning på Sundbo: ”Inte en bra lösning långsiktigt”

Döms för misshandel på Sundbo

Förgrep sig på personal på Sundbo – åtalas

(2016) Misstänkt misshandel på Sundbo ungdomshem

Mer läsning

Annons