Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väderskiftet är noterat hos Sten

I över trettio år har Sten Liljeqvist fört anteckningar över vädret. Hösten, 2014, har varit varmare än någonsin och detta kan intygas med Stens noteringar.

Annons
Sten Liljeqvist har bevis på att vädret och temperaturerna har förändrats de senaste trettio åren.

Sten Liljeqvist har tidigare varit med i FP och visat sin dokumenterade väderstatistik. Nu får han återigen vara med, som något av en väderexpert, när det gäller förändringarna som sker i vårat klimat.

– Ja, temperaturen har stigit under den tiden jag har hållit på, säger Sten Liljeqvist när han visar sina block som är fyllda med datum, temperaturanteckningar och väderleksrapporter.

Han fortsätter.

– I bland ringer mina söner och vill ha reda på vilket väder det var en särskild dag och då har jag det nedskrivet och kan tala om det för dem.

Han berättar att den verkliga vändningen kom på 1970-talet, det var då det började märkas att graderna steg år för år. Sten vet detta för han har allt dokumenterat i sina block.

– Det är rekordvarmt. Jag hörde på radio att det inte har varit så här varmt sedan de började mäta temperaturer på 1700-talet.

Sten visar anteckningar från oktober 1988 och läser högt ”vinterns första snöstorm kom i natt” sedan visar han årets anteckning från samma datum.

– Här var det 12 grader på morgonen och 14 grader under dagen, det är lite skillnad, säger han.

Gröna blad. 31 oktober och vintern lyser med sin frånvaro.

Mer läsning

Annons