Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var negativ mot din hårddisk

Vad finns det då för alternativ till det gamla negativet om du inte vill ha ditt fotobibliotek i din egen dator? Lagra alla dina bilder på nätet, i molnet.

Annons

Negativ eller negativ. Tillhör du skaran som saknar de gamla negativen nu när allt har blivit digitalt? Dem där härligt orangea negativen man lyfte mot skenet av kökslampans lika föråldrade glödlampa, för att fastställa vilken semesterbild som skulle få äran att förstoras och sättas in i familjens stora guldpläterade ram. Minnena i de digitala kamerorna blir bara större och större samtidigt som du tänker att du minsann kan trycka några gånger extra på kamerans avtryckare och ens egna minne växer minsann inte. Det blir många bilder att lagra på din hårddisk och hårddisken den går förr snarare än senare sönder, det är slitsamt att vara hårddisk.

Vi på webbredaktionen har tittat på några av de stora drakarna inom fotolagring på nätet, Flickr, Picasa, SmugMug och Photobucket. Det finns fördelar och nackdelar med alla alternativ och vi tänkte bena ut så att det blir lättare för dig att välja.

Gratis eller betala

Alla alternativ finns i gratisversioner men med vissa begränsningar, undantaget SmugMug som bara ger dig möjlighet att testa tjänsten i 14 dagar sen får du allt betala. Tjänsterna liknar varandra i stor utsträckning men uppläggen är olika. Alla använder sig av webbläsaren för att organisera dina bilder och utföra det du vill med dem, du behöver således inte installera något extra program på din dator. Gratis är gratis och någonstans måste man betala för godiset. Begränsningen med gratis är i de flesta fall att du inte kan ladda upp hur många eller hur stora bilder som helst på ditt konto.

Utseende och funktioner

Picasa är den enklare av de fyra och är anpassat och knutet till Googles övriga tjänster. Det du kan göra med dina foton är i korta drag att du delar dem med andra, du kan givetvis bibehålla bilderna för privat visning så att bara du kan se dem, det är inget självändamål att hela världen ska se dina bilder. Att organisera dina bilder i album kan bli rörigt med Picasa just på grund av enkelheten och bristen på inställningsmöjligheter. Redigeringsmöjligheterna är väldigt begränsade och dessutom tidsödande. En fördel dock som Picasa har mot övriga är om du har erhållit en inbjudan till Google plus, då laddas dina foton tagna med din androidtelefon automatiskt upp direkt in i ditt picasa webbalbum, utan att du aktivt måste välja att dela bilden.

Flickr är inriktat på den sociala biten, det ska vara lätt att dela sina bilder och titta på dina vänners och andras bilder och samtidigt lägga in en kommentar. När man väl har förstått sig på hur Flickr fungerar är det oerhört enkelt att organisera sina bilder i album och foldrar utan att det blir en enda röra av alla bilder. Inte heller i Flickr är det meningen att du ska göra några större redigeringsförändringar i dina bilder.

Photobucket liknar i mångt och mycket Flickr. Visserligen är gränssnittet för redigering en smula stabbigt men det finns alternativ som liknar sådana man kan göra för bilder i mobil, retro, förvrängning och liknande effekter.

SmugMug är en mästare på album. Här kan du kategorisera dina album och ge varje album ett specifikt utseende, tema. Ända ner i minsta detalj kan du bestämma hur dina bilder ska sorteras, vilket är en stor fördel och skillnad i jämförelse med de andra. Visst kan du dela med dig av dina fotografier men det är inte det som är SmugMugs styrka. Även för Smugmug finns det en del övrigt att önska om du vill redigera dina bilder. Här kan du enkelt lägga upp dina bilder till försäljning och kan då samtidigt tjäna en hacka på ditt fotograferande.

Det ska sägas att alla tjänster undantaget Photobucket använder sig av Picnic som är en enklare webbaserad redigering för foton, i mitt tycke onödigt krånglig och inte alls så intuitiv. Du kan också ladda ner speciellt anpassade program som du installerar på din dator för att enklare kunna ladda upp mängder av bilder.

Vad får man om man betalar?

Flickr:

Gratis: 5 MB/bild max 300 MB/mån.Betaltjänsten kostar nästan 25 dollar om året och du får då ladda upp originalfotot upp till 20 MB, och du får obegränsat med lagringsutrymme och slipper all reklam.

Picasa:

Gratis och betaltjänst 20 MB/maxstorlek per bild. Efter att du lagrat mer än 1 GB med bilder kostar det 5 dollar om året för 20 GB extra och stigande desto mer utrymme du vill ha. Men du kan komma undan med gratisalternativet om du inte laddar upp större bilder än 2048x2048 pixlar, då dras inget på ditt fria lagringsutrymme men du måste ha Google plus.

Photobucket:

Gratis och betaltjänst innebär att du har obegränsat med utrymme. Med betalalternativet nästan 25 dollar per år då lagras dina originalbilder vilket inte gratisalternativet erbjuder. Bilderna får även här vara upp till 20 MB. Betalar du slipper du all reklam.

SmugMug:

Inget gratisalternativ. Prisplanen börjar vid 40 dollar per år och uppåt. Ju mer du betalar desto fler funktioner och finesser öppnar upp sig. Här är maxstorleken per bild 24 MB.

Filma med kameran

Ibland filmar du kanske små videosnuttar med sin kamera och det ska tilläggas att det går också att ladda upp till fotobiblioteket. Men är ofta begränsat till cirka 10-15 minuter per klipp, på Flickr endast 90 sekunder per klipp.

Slutsats

Om man ser till användarvänligheten hos tjänsterna så är de ganska olika varandra. Enkelheten finner man hos Picasa med direktuppladdning av bilder från mobilen. Givetvis finns det också appar för både iphone- och android telefoner för alla tjänster, men hur de fungerar får du prova själv. Photobucket har en viss enkelhet men jag får inte känslan av proffsighet när jag använder mig av den. SmugMug vänder sig till den som verkligen är seriös med sitt plåtande och vill ha ett snyggt fotobiblioteket med total frihet att välja utseende på albumet, tonvis med inställningar, men smakar det så kostar det. Slutligen Flickr som riktar sig både till amatören och också proffset, ganska enkelt men ändå en hel del inställningar för den som vill mer. Alla fyra har alternativ för dig som vill ha dina bilder direkt i handen, göra egenkompponerade album precis som förr.

Flickr ger mest valuta för pengarna och för dig som älskar att visa upp vad du har plåtat finns det inget bättre. Kom ihåg att även spara dina foton på din hårddisk för även en server i molnet kan krascha.

Fototjänster i molnet

Mer läsning

Annons