Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland ett bra län för pensionärer som vill ha hjälp med snöskottningen

Bara 62 av landets 290 kommuner erbjuder pensionärer hjälp med snöskottning. I Västmanland finns kommunal hjälp att få i sju av länets tio kommuner. Norra länsdelen ligger bra till i undersökningen.

Annons

Uppgifterna kommer från den kommunala databasen Koldata som sammanställer statistik från kommunerna. Det är Nyhetsbyrån Siren som bearbetat uppgifterna och presenterar enkätsvaren.

På frågan får pensionärer hjälp med sysslor som snöskottning i din kommun?

Ja, svarar Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Norberg och Sala.

Delvis, svarar Västerås.

Nej, är beskedet från Köping. Där anser kommunen att pensionärerna själva får bekosta snöskottningen. I ett protokoll med Handikapprådet från den 26 februari 2015 står det: "Tjänsten går att köpa från privata företag, men kan inte fås av Vård & Omsorg."

Från Surahammar och Skinnskatteberg finns inga uppgifter.

Många kommuner i landet saknar snöskottningshjälp för pensionärer.

Greger Bengtsson, ansvarig för äldreomsorgsfrågor på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) kommenterar sammanställningen:

– Den här typen av fixartjänster har funnits i ett femtontal år. Oftast handlar det om att erbjuda hjälp hemma hos äldre personer, för arbete som skulle kunna vara riskfyllt.

– Det ger en indikation på i vilken omfattning kommunen försöker erbjuda förebyggande insatser av olika slag. Det finns lagstiftning som ska underlätta för kommunerna att erbjuda sådana här tjänster. Det är alltså inte reguljär hemtjänst, utan kan handla om att till exempel sätta upp tavlor i hemmet. Ibland har man egen personal anställd, ibland är det en arbetsmarknadsåtgärd och ibland är det företag som har hand om det, säger Greger Bengtsson till Nyhetsbyrån Siren.

Det förs ingen officiell statistik på området, när det gäller vilka tjänster som kommunerna erbjuder eller i vilken utsträckning.

– En del kommuner erbjuder snöskottning som bistånd, men omfattningen av det vet vi inte, säger Greger Bengtsson.

I Köping måste pensionärerna köpa in tjänsten själva.

Men Greger Bengtsson tror att det finns en efterfrågan hos äldre invånare.

– Det visar ju inte minst utvecklingen av rut-tjänster, för de som har råd med det.

En fixartjänst finns dock i Köping, till för den som fyllt 75 år och som behöver hjälp med att byta glödlampor, byta batteri i brandvarnare, ta ner och sätta upp tavlor och gardiner med mera samt att hämta och lämna lättare saker i vinds- och källarförråd.

Grafik. Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons