Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvin orsakar oro hos boende

En flock vildsvin verkar trivas extra bra i området kring Rönningen i Fagersta. Boende har stött på de vilda grisarna vid flera tillfällen.

Annons
Yvonne Wallin och hennes hund Molle stötte på ett vildsvin under en av sina promenader.

Flera vildsvin har siktats vid Rönningen under den senaste veckan. Flera av de boende vittnar om att det känns lite obehagligt att gå i skogen och att de tittar lite extra noga kring sig.

Yvonne Wallin bor i Rönningen sedan många år tillbaka och har sett vildsvinen både från sitt hus och senast när hon var ute och rastade sin hund Molle i onsdags.

– Den flög plötsligt fram ur skogen bara någon meter ifrån oss, jag tror att den blev lika chockad som vi, berättar hon.

Sedan gick de skilda vägar när vildsvinet sprang tillbaka in i skogen, och Yvonne och Molle sprang hem.

– Jag bara sprang, och Molle som är en liten hund som normalt sett inte gärna springer, han fick verkligen fart på sina ben, säger Yvonne med ett skratt.

Att det finns vildsvin i Fagerstatrakten är ingen nyhet, på länsstyrelsen är man väl medveten om det.

– Vi använder rätt ofta kameror för att inventera, framförallt stora rovdjur. Under vintern har vi haft det och många gånger fått vildsvin på bild, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Länsstyrelsen får många samtal från personer som upplever vildsvinen, och framförallt deras bökande, som ett bekymmer.

– Vi får mer och mer vildsvin i Västmanland och skadorna efter dem ökar. Det enda man kan göra är att minska antalet eller att se till så att de inte blir fler, och där är det jakten som är nyckeln.

Kan vildsvin vara farliga?

– Alla vilda djur ska man ha respekt för och inte störa över huvudtaget. Om du hamnar i en situation där en vildsvinssugga känner sig hotad eller att du hotar kultingarna så finns det så klart en risk att möta en aggressiv sugga. Men det händer oftast under jakt då de känner sig trängda och försätts i den situationen av jägare och hundar.

– Men i normala fall när vi rör oss i skog och mark är risken för att man ska råka ut för ett aggressivt vildsvin försvinnande liten, säger Tobias Hjortstråle.

Många är ute och går med sina hundar i skogen, behöver de vara oroliga?

– Följer man reglerna som finns runt hur man hanterar sina hundar i skog och mark så riskerar man inte att hamna i en situation. Hunden ska alltså vara kopplad eller under sådan uppsikt att den är som kopplad.

Vildsvinen är ganska skygga av naturen och tycker normalt sett inte om att stöta på människor. Om man ändå skulle stöta på ett vildsvin menar Tobias att det bästa är att bara ta det lugnt.

– Tror man att man har stört det ska man göra som med älgkor, backa därifrån långsamt och lugnt. Men det vanligaste är att de blir rädda och springer iväg, eller går därifrån. De undviker konfrontation.

Läs mer: Stor ökning av vildsvinsolyckor

Läs mer: Vildsvin skapar fara på Ängelsbergsvägen

Mer läsning

Annons