Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill höja säkerheten vid "dödsfällan"

Nu vill Kanalbolaget höja säkerheten i Västanfors.

Annons
Nu ska säkerheten vid slussen i Västanfors höjas.

Sjöpolisen från Stockholm kallar slussen i Västanfors för dödsfälla, som Fagersta-Posten tidigare har berättat om. Nu agerar Kanalbolaget. En utredning ska visa hur säkerheten kan höjas vid slussen – och vid alla andra slussar längs med Strömsholms kanal.

–Det är en farlig miljö, det ska man vara väl medveten om. Vi vet att det är ganska djupt, det kan vara ganska strömt och, om någon har ramlat i, så kan det också vara svårt att ta sig upp, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S).

Läs mer: "Det är en dödsfälla"

Han lyfte slussens säkerhetsrisker vid det senaste styrelsemötet i Kanalbolaget. Det efter polisens varning – som kom i efterspelet av att en ung man i vintras hamnat i vattnet och drunknat.

– Vi behöver definitivt se över säkerheten för att åtminstone förebygga olyckor av det här slaget, säger Wallsten, som sitter i Kanalbolagets styrelse.

Bolagets vd Carina Bergqvist Janzon fick i uppdrag av styrelsen att göra en utredning av säkerheten. Hon ska ansvara för en inventering av slussmiljöerna längs hela kanalen, bedöma hur mycket folk som rör sig vid de olika slussarna och föreslå vilka säkerhetsåtgärder som krävs.

Varför har inte det här gjorts tidigare?

– Kanalen har funnits i 225 år och jag har svårt att tänka mig att frågan inte kommit upp tidigare. Men att vi behöver ta till åtgärder är förstås med anledning av den tragiska olyckan. Det är en väckarklocka på alla sätt och vis, säger Marino Wallsten.

Styrelsen har diskuterat flera möjliga åtgärder för att höja säkerheten - bland annat stängsel, skyltar och att se över vattennivåerna i slussarna. Men beslut kommer först efter att utredningen är klar. Den ska presenteras på ett styrelsemöte 20 juni.

Kanalen är ett byggnadsminne och ett riksintresse för kulturmiljövård. Det kan försvåra säkerhetsprocssen.

– Behöver vi ändra i byggnadsminet i någon form så måste vi ansöka om det och det är inte säkert att vi får igenom det, säger Wallsten.

Läs mer: Säkerhet vid slussen en styrelsefråga

Läs mer: Försvunnen hittad död

Mer läsning

Annons