Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill låta fler göra upp om lasarettet

I januari ska landstinget besluta hur Bergslagssjukhuset i Fagersta ska drivas i framtiden. ”Entreprenad har trots allt fungerat bra”, säger Tomas Högström (M), oppositionsråd.

Annons
Avtalet mellan Mitt hjärta och landstinget skulle först gå ut i februari 2016 men har förlängts till 1 februari 2017. Tills dess ska politikerna i landstinget avgöra lasarettets framtida driftsform.

Vad som ska hända när Mitt hjärtas avtal för Bergslagssjukhuset går ut är fortfarande en öppen fråga.

– Det finns egentligen tre inriktningar vi kommer ta ställning till: Att landstinget återtar driften och utvecklar samarbetet med Köpings sjukhus, en ny upphandling eller föra diskussioner om man kan hitta ett utökat samarbete med Avesta lasarett, säger Kenneth Östberg (S), landstingsråd i Västmanland.

Landstinget har tidigare i år anlitat en extern utförare till att göra en revision av Mitt hjärtas verksamhet. Det, och vilken inriktning som landstinget i Dalarna väljer, hör till det som kommer vara grund för beslutet, berättar Kenneth Östberg.

– Mer än så kan vi inte säga nu. Det vore dumt mitt i den processen. Vi är inte framme där vi kan fatta ett beslut än.

En ny upphandling för sjukhuset är det bästa alternativet, menar Tomas Högström, oppositionsråd i landstinget.

– Entreprenaden har trots allt fungerat bra. Och tidigare erfarenheter har visat att när landstinget drev det tidigare fungerade det inte, säger han och fortsätter:

– I januari kommer jag gå på linjen att vi ska göra en ny upphandling, som även kan innebära att fler entreprenörer hör av sig.

Privat eller offentlig regi

Vid egen drift kan landstinget direkt styra utvecklingen angående struktur, ledning, processer och finansiering för de enheter som ingår i landstingets ansvarsområde.

En fråga är om landstinget har större möjlighet att lösa läkarkontinuiteten och övriga rekryteringsbehov än vad en privat entreprenör har. En annan fråga är landstingets drivkrafter att vara kostnadseffektivt.

En fördel med en fortsatt upphandling kan ses i ljuset av att Mitt hjärta i huvudsak har drivit verksamheten enligt avtalet och till en rimlig kostnad för landstinget.

Källa: Revision av Mitt hjärta Bergslagssjukhuset (Procyon Management Consulting AB)

Mer läsning

Annons