Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öka tryggheten i Kolarbyn

Helgens storbråk i Kolarbyn har fått polisen och politiker att gripa in. Händelsen bottnar i utanförskap och frustration, menar Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Annons
Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, ger sin syn på vad som format Fagersta till den stad det är i dag och hur den kan fortsätta utvecklas i framtiden.

Två män greps för grov misshandel och en man i 30-årsåldern skadades och fick föras till sjukhus efter det bråk som uppstod i Kolarbyn i lördags, där uppemot 40 personer var inblandade.

– Att det här hände är otroligt olyckligt. Det är inget vi vill ha i vårt samhälle. Vi vill inte ha våld eller en mobb som ger sig ut på gatorna, säger Marino Wallsten (S), och fortsätter:

– Vi vill att folk ska känna sig trygga i vår kommun. Det förmedlar vi från kommunen i våra samtal.

Efter helgens oroligheter har socialnämnden, representanter från kommunledningen och polisen haft två träffar med personer som var inblandade i storbråket i Kolarbyn.

– Vi har diskuterat hur vi kan förebygga att sådant här uppkommer i framtiden. Det har varit bra samtal för att kunna hitta lösningar och gå vidare. Vi kommer att hålla de här träffarna under en tid, säger Marino Wallsten.

– Vi måste gå till botten med problemet och det är integrationen som vi generellt måste bli bättre på i Sverige. Det här är jätteangeläget att vi får till, säger han.

Hisham Törnvall, socialchef i Fagersta, är inne på samma spår.

– På lång sikt måste vi jobba mer med Kolarbyn för att öka de sociala och ekonomiska förutsättningarna för en bättre utveckling av området, säger han.

Kolarbyn är ett av områdena i Fagersta som kräver insatser, berättar Hisham Törnvall.

– Vi behöver utveckla området för att förhindra att segregationen fortsätter.

Risken för segregation ökar när många i samma situation bor i samma område, menar Marino Wallsten.

– Det här bottnar i utanförskapet. Man är nyanländ i Sverige och befinner sig alltför ofta långt från arbetsmarknaden.

– Att komma från konfliktfyllda miljöer till ett land där man befinner sig i utkanten av samhället och inte har en vettig chans att komma in snabbt är ansträngande, tillägger han.

En sådan tillvaro gör att frustrationen frodas, menar Marino Wallsten.

– Det kan underbyggas under lång tid och då behövs det inte mycket mer än en gnista för att situationer ska gå över styr. Jag tror att helgens händelser är exempel på det, säger han.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att öka tryggheten i området. Det handlar bland annat om fler förebyggande åtgärder, med olika former av socialt stöd, säger Hisham Törnvall och fortsätter:

– Eftersom det här nyligen har hänt måste vi analysera och se vilka åtgärder det blir. Men vi kommer mobilisera de resurser som behövs för att möta ett ökat behov av sociala stödinsatser.

Läs mer:  "Olika grupper kommer inte överens"

Läs också: Fortsatt ökad polisnärvaro

Två män gripna för grov misshandel

Ökad polisnärvaro i Kolarbyn

Uppemot 40 personer deltog i det bråk som utbröt i Kolarbyn under lördagseftermiddagen.

Två män i 20-årsåldern greps och har sedan häktats på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel.

Polisen arbetar vidare med utredningen, där vittnen, målsägare och de misstänkta ska höras.

En grov misshandel inträffade kvällen innan, på fredagen, på samma plats.

Det är ännu för tidigt att säga om det finns ett samband mellan händelserna.

Efter händelsen har polisen haft en ökad närvaro i Kolarbyn. Detta kommer att fortsätta. Syftet är att öka tryggheten i området.

Förra året beslöt fullmäktige att Fagersta ska arbeta för att ta fram en åtgärdsplan för att motverka segregationen. Bakgrunden är en motion från Gustav El Rachidi (S).

Mer läsning

Annons