Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallsten besvarade FP-läsarnas frågor

Fagerstas nya kommunalråd Marino Wallsten (S) har svarat  på FP-läsarnas frågor. 

Annons
Marino Wallsten (S) under sin första arbetsdag i kommunhuset.

På måndagen gjorde det nya kommunalrådet sin första arbetsdag. I faktarutan här intill kan du läsa om hur han besvarade FP-läsares frågor. 

Den kommande tiden blir det enligt Marino Wallsten viktigast för honom att sätta sig in i kommunens ekonomi. Han satte i gång direkt med det på måndagen, genom möten både med ställföreträdande ekonomichefen Stefan Granqvist och Kommuninvest, en organisation för kommunal finansförvaltning.

– I nuläget har jag ungefär lika mycket insyn som vem som helst som sett årsredovisningar och bokslutsrapporter. Det är något vi ska ha ansvar över och då vill jag ha total överblick, säger Marino Wallsten.

Budgetarbetet inleds

i februari nästa år. Fram tills dess ska Marino Wallsten försöka få koll på alla vinklar och vrår i kommunapparaten.

– Först till budgetarbetet nästa år kan vi på allvar föra in våra förslag, vår politik, säger Marino Wallsten.

Under veckan

blir han också introducerad för alla tjänstemän som arbetar i kommunhuset.

– Jag vill göra mig införstådd med alla rutiner, människor och positioner, säger Marino Wallsten och fortsätter:

– Det finns en risk att nästan bli lite bortskämd, med kompetenta människor på alla områden. Det kommer att klia i fingrarna men jag måste lära mig att andra är utförande och att jag är den som pekar.

Det tog sin

tid innan Socialdemokraternas stora valframgång i Fagersta hade landat hos Marino Wallsten; han hade inte väntat sig den. Men på måndagen gick det nya kommunalrådet till arbetet med positiva känslor:

– För ett år sedan var det inget jag såg framför mig, att vara kommunalråd. Så det fick jag landa i. Nu känns det kul att hoppa på det tåget.

Svaren på FP-läsarnas frågor

På FP:s facebooksida bad vi våra läsare ställa frågor till Marino Wallsten. Frågorna vidarebefordrade vi sedan till honom. Här kommer svaren.

Hur ställer sig (S) till Högbyns framtid?

– Vi vill inte att Högbyn ska försvinna. Vi inser att det inte är läge att få i gång en storartad skidanläggning. Men till att börja med vill vi se till att rensa sly och hålla två backar öppna den här vintern, kanske som pulkabackar. Det finns några eldsjälar som är öppna för att göra en förening utifrån det, säger Marino Wallsten.

Hur ska skolorna klara ett ökat antal elever? 

– Fortsätter det att växa i den takt det gör så är det inte hållbart att fortsätta bygga till och slå upp baracker. Vi har länge diskuterat en ny byggnad. Än så länge täcker vi behoven men om ökningen fortsätter så får vi ta en diskussion, säger Marino Wallsten.

Hur ska (S) göra för att sänka antalet barn i förskolans grupper?

– Vår politik innebär att vi vill sänka grupperna till 15 barn. Det kommer även från nationellt håll som ett kvalitetsmål. Det är en fråga vi kommer att ha med i budgetarbetet. Även om det inte är nere på 15 barn i alla grupper 2016 så kanske går till 2017. Det är något vi ska jobba mot; dit ska vi, säger Marino Wallsten.

Mer läsning

Annons