Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Y-namnsmän hamnar oftare på kåken

Heter du Johnny, Ronny eller Sonny?
Då ligger du risigt till.
Enligt en studie gjord vid Handelshögskolan löper du 2,5 gånger större risk att hamna i fängelse än andra.

Annons

Att män med förnamn slutar på y, så kallade Y-namn, oftare hamnar i trubbel än andra har varit en allmän ”sanning” runt de svenska fikaborden. Och nu är det vetenskapligt bevisat också. Magisteruppsatsen Prison and prejudice: The Y-name syndrome av studenterna Erik Segerborg och Mikael Söderström på Handelshögskolan i Stockholm visar att män med Y-namn löper 2,5 gånger större risk att hamna i fängelse än andra.

Studien visar också att det finns ett statistiskt samband mellan en stor andel y-namn i en kommun och en rad negativa socioekonomiska faktorer.

Varför det förhåller sig på detta sätt har författarna inte kunnat visa. Men i studien framhålls att föräldrarna har en lägre utbildningsnivå, lägre lön och mindre förmögenhet samt oftare är sjuka eller arbetslösa möjligen kan förklara sambanden. En annan teori är att de generella uppfattningar – ofta negativa – som finns kring vissa namn får personer som heter det att själva begränsa sina egna möjligheter.

De Y-namnsbärare som nu känner sig modstulna kan förhoppningsvis finna tröst i att studien också visar att ingen diskrimineras på grund av sitt förnamn när de söker jobb.

Y-namn är en vanlig benämning på engelskklingande manliga förnamn som slutar på y. Namnen var populära i Sverige under årtiondena före och efter andra världskriget. När namnen fortfarande var vanliga hos skolbarn associerade lärarna dem ofta med ”busungar”. I de bredare folklagren brukar Y-namnen i dag kallas för ”raggarnamn”.

Mer läsning

Annons