Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre Fagerstabor än snittet arbetar – större skillnader mellan män och kvinnor än i resten av Sverige

I Fagersta arbetar en mindre andel människor än i svenska kommuner i stort, både bland män och kvinnorna. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons

Enligt statistiken, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt, arbetar 73 procent av kvinnorna i Fagersta och 77 procent av männen. I Norberg är siffrorna 75 procent av kvinnorna och 77,5 procent av männen. I Skinnskatteberg jobbar 74 procent av kvinnorna och 79 procent av männen.

Det är större skillnader mellan andelen män och kvinnor som arbetar än genomsnittet bland kommuner i Sverige. SCB:s mätning har gjorts på människor i åldern 20-64 år år 2016 och rikssnittet för andelen kvinnor som jobbar är 78 procent, och för män 80.

– Jämfört med andra länder är kvinnornas arbetskraftsdeltagande i Sverige anmärkningsvärt nära männens, säger Erica Lindahl, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

I cirka 250 kommuner arbetar män i högre grad än kvinnor. Störst är skillnaden i Degerfors, där 72 procent av kvinnorna och 79 procent av männen arbetar. Störst andel arbetande kvinnor bland landets kommuner finns i Nykvarn där 88 procent av kvinnorna jobbar, på samma nivå som männens.

– Vi har ett väldigt högt arbetskraftsdeltagande i Sverige bland kvinnor jämfört med andra länder, både före och efter barn. Det beror nog på att vi har en föräldraförsäkring som uppmuntrar arbetskraftsdeltagande. Det har vi haft sedan länge och det ger starka incitament att försöka jobba innan man får barn, säger Erica Lindahl.

Foto: David Magnusson

Mer läsning

Annons