Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre klagar på sina p-böter – och polisen går inte på dåliga ursäkter

Polisen tar emot allt färre överklaganden av parkeringsböter. Mellan 2011 och 2014 har antalet minskat med närmare en femtedel i landet.

Annons

Allt färre klagar på sina parkeringsböter. Det visar statistik från polisen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I region mitt, där Västmanland, Gävleborg och Uppsala räknas in, var det 2 621 personer som överklagade parkeringsböter år 2011. År 2012 var det 2 091 personer, 2013 var siffran 1 968 och året efter, 2014, hade antalet sjunkit ytterligare till 1 766. Flest överklaganden kommer in månaderna före jul.

Enligt Marie Eriksson, chef för felparkeringsgruppen i Stockholm, kommer det in väldigt många bestridanden med ursäkter som till exempel att parkeringslappen hamnat åt fel håll – och sådana ursäkter fungerar inte på polisen.

– Sådana ursäkter har ingen betydelse. Kan man inte bevisa att anmärkningen är felaktigt utförd så ska man betala enligt lag, säger Marie Eriksson till Nyhetsbyrån Siren.

Den vanligaste orsaken till att en anmärkning faktiskt undanröjs är att registreringsnumret inte överensstämmer med fordonsfabrikatet.

Hur många personer som överklagat – och fått rätt – i region mitt framgår inte av statistiken. Det är bara i Göteborg och Stockholms län som sådan statistik förs.

– Andelen undanröjda betalningsanmärkningar i Stockholms län brukar ligga runt 38 procent varje år, och jag kan tänka mig att det ser ungefär likadant ut i resten av landet, säger Marie Eriksson till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken kommer från polisen och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Trenden: Allt fler får p-böter

Läs också: Västerås får eget p-husbolag

Annons