Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga använder p-piller trots att det är gratis

Trots att preventivmedel blev gratis för kvinnor under 21 år vid årsskiftet skrevs det ut färre korttidsverkande preventivmedel, som p-piller, under första halvåret 2017 jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren har låtit Ehälsomyndigheten ta fram.

Annons

– Det är förvånande. Vi har varit väldigt positiva till den här reformen för att vi är övertygade att den på sikt kommer att leda till att fler använder preventivmedel och att oönskade graviditeter minskar, säger RFSU:s ordförande Hans Linde till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet utskrivna förpackningar med korttidsverkande preventivmedel, såsom p-piller, minskade i Sverige från 734.000 första halvåret 2016 till 720.000 första halvåret 2017. De långtidsverkande varianterna, som spiral och p-stav, ökade med ungefär 5 procent.

– Det är troligtvis på de långtidsverkande preventivmedlen man kommer att se de största skillnaderna eftersom de innebär en högre engångskostnad, en kostnad som visserligen har omfattats av ungdomssubventionen, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare vid Karolinska institutet till Nyhetsbyrån Siren.

De långtidsverkande preventivmedlen är också de som svenska kvinnor är mest nöjda med, enligt Helena Kopp Kallner.

– Jag hade gärna sett en ännu större ökning för spiral och p-stav, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Hon vill inte dra några långtgående slutsatser av utvecklingen det första halvåret.

– Ett halvår är en väldigt kort tid för att kunna slå fast någonting. Vi ser positivt på den här satsningen. Den är en viktig signal från samhället att man ser preventivmedel som någonting positivt för kvinnors hälsa, säger Helena Kopp Kallner till Nyhetsbyrån Siren.

Om Helena Kopp Kallner fick välja skulle preventivmedel bli gratis för alla kvinnor, så som det ser ut i England.

Enligt henne är det faktiskt för svenska kvinnor i åldrarna 25-29 som användningen av preventivmedel minskar och problemen med oönskade graviditeter är som störst – inte bland yngre kvinnor.

Trenden med minskad utskrivning av korttidsverkande preventivmedel kan ses sedan flera år tillbaka i Sverige.

– Sverige skiljer sig från alla andra europeiska länder där ökningen av hormonella preventivmedel ökar. Det kan bero på att det negativa med p-piller blåses upp i media medan man aldrig pratar om det positiva. Unga tjejer är särskilt känsliga för den typen av information, säger Helena Kopp Kallner till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons