Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler inom vården vaccinerade mot mässling – men inget krav i Västmanland

Mässlingsutbrottet i Göteborg har ökat kraven på vårdpersonalen i Västmanland. Den som inte säkert är immun, och som inte vill vaccinera sig, får inte arbeta med patienter som misstänks vara smittade. Nyanställda kan också komma att rekommenderas vaccination.

Annons
I början av året insjuknade totalt tretton personer i mässling i Göteborg. Utbrottet har också fått konsekvenser i Västmanland.

I början av året insjuknade totalt tretton personer i mässling i Göteborg. Även i Västmanland misstänktes en person vara smittad och vårdcentralen som personen besökte stängdes under några timmar. Den gången visade det sig dock vara falskt alarm, men det här har väckt frågor om vilken beredskap som vården i Västmanland har om det blir ett utbrott här.

Maria Liljedahl, (SD), hade lämnat in en fråga till regionfullmäktige den 18 april där hon ville ha svar på några frågor kring mässling. Förutom vilken beredskap som finns undrade hon också om regionen framöver ska kräva att personalen på till exempel förlossningen, barnakuten med flera sårbara avdelningar ska vara immuna mot de smittsamma sjukdomar som finns med i vaccinationsprogrammet.

– Det skrämmande med utbrottet i Göteborg var att även vårdpersonal insjuknade och kunde sprida smitta på sitt arbete, det orsakade mycket lidande för de som vårdats på förlossningen, sade Maria Liljedahl.

Hon ville också veta om barnavårdscentralerna jobbar aktivt med att bemöta föräldrar som inte vill vaccinera sina barn.

– Trenden med att föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn växer tyvärr och kan hota den höga vaccinationstäckningsgrad som behövs för att minimera utbrott av sjukdomen och skydda de som av olika anledningar inte kan vaccineras, säger Maria Liljedahl.

Kenneth Östberg, (S), svarade att regionen har en god beredskap och goda rutiner hur man ska hantera misstänkta fall av mässling.

– Efter utbrottet i Göteborg gjordes en ny kartläggning av hur det faktiskt ser ut med vaccinationsbehovet hos personalen, och där vi ser brister kommer vi att ha efterföljande kompletterande vaccinering. Men vi planerar inte att tvinga personalen att vaccinera sig, men vi gör allt vi kan för att de ska det.

En anledning till att personalen inte tvingas är att det är en fråga som i så fall ska ske i samverkan med facken. Däremot får personal som inte säkert är immuna mot mässling inte jobba med patienter som misstänks ha smittats.

Region Västmanland funderar också på att personer som ska nyanställas, och inte är immuna mot mässling, ska rekommenderas att vaccinera sig.

I svaret från Kenneth Östberg framgår också att personalen på barnavårdscentralerna informerar om riskerna med att inte vaccinera, och om föräldrar ändå säger nej bokas det in ett läkarbesök med ytterligare information.

Läs också: Patienten på Capio vårdcentral hade inte mässling

Läs också: Mässlinglarm i Sura – skola akutvaccineras

Annons