Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommunala sommarjobb – men få till unga med funktionsnedsättning

Endast tre av Västmanlands läns tio kommuner erbjuder sommarjobb till unga med funktionsnedsättning. Försvårar ungas väg in på arbetsmarknaden.

Annons

I år finns det fler kommunala sommarjobb, men inte för alla, endast hälften av Sveriges kommuner erbjuder sommarjobb för unga med någon form av funktionsnedsättning. Detta visar Humanas senaste undersökning Tillgänglighetsbarometern 2017 som har granskat tillgänglighetsarbetet i landets kommuner.

– Det är viktigt för unga människor att prova på arbetslivet och få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga med funktionsnedsättning är högre än snittet, vilket gör unga med någon form av funktionsnedsättning till en särskilt utsatt grupp säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana i ett pressmeddelande.

I Västmanlands län uppger endast tre av länets tio kommuner att de erbjuder sommarjobb till unga med någon form av funktionsnedsättning. De tre kommunerna är Arboga, Västerås och Sala. Och endast en kommun, Västerås, har enligt undersökningen en strategi för anställning av personer med funktionsnedsättning.

– Kommunerna måste bli bättre på att ge alla Sveriges unga samma möjligheter att utvecklas, men också se till att de möts av en tillgänglig arbetsmarknad, avslutar Jonatan Arenius pressmeddelandet.

Annons