Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor än män vårdar anhöriga med svår sjukdom

Drygt 17.000 personer i Sverige fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året. En majoritet av dem, 72 procent, var kvinnor. Den ojämna könsfördelningen återses i alla län, enligt statistik från Försäkringskassan.

Annons

I Västmanland har antalet personer som får närståendepenning ökat det senaste året. Av de 378 personer som fick närstående penning under förra året var 271 kvinnor och 107 män.

Läs även: Hem från sjukhuset – men sedan då? Särskild grupp hjälper äldre och sjuka

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

Läs även: Hon stöttar anhörigvårdare - "Man kan lämna över ansvaret en stund"

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Det är flest kvinnor som får närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga.

Mer läsning

Annons