Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor dör av KOL i länet – en ökning med 197 procent

Under de senaste 20 åren har dödligheten i KOL ökat dramatiskt, och det är kvinnorna som är värst drabbade.

Annons

Mellan 1997 och 2015 ökade dödligheten med 197 procent, enligt statistik från Socialstyrelsens.

1997 dog 10,5 av 100 000 kvinnor i Västmanland i KOL. År 2015 hade siffran stigit till 31,3 av 100 000, I landet som helhet finns det 1,9 miljoner lungsjuka.

– Vissa människor utvecklar KOL lättare än andra, och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier på molekylärnivå för att definiera olika former av KOL och förstå vad de beror på. Det kan hjälpa oss att få fram specialiserade läkemedel, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet.

Fakta om KOL

KOL är: En av vår tids stora folksjukdomar, och beror vanligtvis på att de minsta luftrören i lungorna blir inflammerade. Detta leder till att små luftblåsor i lungorna, alveoler, smälter ihop till större blåsor, vilket försvårar luftflödet till och från lungorna.

Symptom: Att ha KOL brukar liknas vid att andas genom ett sugrör. Vanliga symptom är täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet och ofrivillig viktnedgång.

Drabbade och döda: Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL. Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av KOL.

Hjärt-Lungfondens mål: Att forskningen inom tio år har bättre kunskap om sjukdomen och har utvecklat ny individanpassad behandling som bromsar sjukdomen och minskar lidande och för tidig död.

Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har kunskapen om hur KOL uppkommer ökat, vilket har medfört förbättrade livsstilsråd och nya behandlingsmetoder.

Forskningens utmaningar: Att hitta bättre metoder för tidig upptäckt av KOL, få mer kunskap om varför människor som aldrig har rökt drabbas av sjukdomen, bli bättre på att förebygga försämringsperioder för KOL-patienter och att bättre förstå interaktionen mellan miljö och ärftlighet för uppkomst av KOL.

Annons