Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenad vår kan vara på ingång – milt och regnigt väder under veckan

Våren har ännu inte hunnit ikapp efter det ovanligt kalla marsvädret. Den kommande veckan väntar instabilt väder, men med mestadels milda temperaturer.

Annons
Snödroppar är ett av de första vårtecknen. Foto: Hasse Holmberg / TT

I vissa delar av Sverige har det blivit vår: Skåne, sydligaste Gotland, på vissa håll vid Västkusten och vid Ölands nord- och sydspets.

Den är dock kraftigt försenad – i Skåne handlade det om en månads fördröjning, enligt Erik Rindeskär som är meteorolog på Foreca.

– Om man tittar på mars månad var temperaturerna en till tre grader lägre än det normala i hela landet. Jämför man dessutom med de senaste åren är våren ännu mer försenad än normalt eftersom 2000-talet har varit varmt, säger han.

I Västmanland brukar det bli vår någon gång mellan den 20 mars och den 1 april, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen har varit över 0 grader under sju dygn i följd.

Väderprognosen visar mildare väder framöver – så det finns chans att våren kommer till Västmanland under veckan. Det ser dock inte ut att bli något fika-i-solen-väder:

– Till onsdag drar det in ett regnväder. I samband med det kommer det upp varmare luft. Temperaturen hamnar på mellan 5 och 8 grader. Under torsdagen passerar ett nytt regnområde. Snötäcket lär ju få sig en rejäl törn de här dagarna, säger Erik Rindeskär.

Även på fredagen kan det bli nederbörd, enligt prognosen. Helgens väder är osäkert och beror på var fronten lägger sig. I grannlänet Södermanland blir temperaturerna tvåsiffriga till helgen. Västmanland ser dock ut att hamna i ett kallare område med omkring 9 grader, men med lite tur kan det bli tvåsiffrigt på vissa håll i länet.

– Det är inte omöjligt att vi framåt måndag nästa vecka kan konstatera att våren har kommit, säger meteorologen.

Har du sett några vårtecken? Dela med dig av dina bilder här.

Mer läsning

Annons