Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningsrätten ger klartecken till vargjakt

Förvaltningsrätten avslår alla överklaganden mot den kommande vargjakten i Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

Annons

Förvaltningsrätten meddelade på måndagen att man avslår samtliga överklaganden om vargjakten. Det betyder att länsstyrelsernas beslut på licensjakt på totalt 22 vargar kvarstår, sex av dem i Västmanland.

Vargjakten överklagades av Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Naturskyddsföreningen i Värmland och Dalarnas län, som ville att besluten skulle upphävas. Jägareförbundet ville i stället utöka jakten.

Förvaltningsrätten skriver att man gör bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat att "begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg."

Läs mer: Inventering av varg i länet – skicka in spillning

Totalt får 22 vargar skjutas. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Förvaltningsrätten anser även att jakten är ändamålsenlig och att jakten inte försvårar en gynnsam bevarandestatus utan men bedömer jakten vara proportionerlig när det gäller antalet vargar som får skjutas.

Läs också: Fem får dödade av varg nära Fagersta

Skolan om vargen i Sura: "Vi undviker skogen men är inte särskilt oroliga"

"Vargen tvärvände när den fick se oss"

Annons