Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridlysta hajar släpps ut i havet

Tio stycken småfläckiga rödhajar ska i dag, den 7 augusti, släppas fria. – Hajsläppet är en viktig del i bevarandearbete för livet i havet, säger Helen Sköld, som är delaktig i projektet.

Annons

Totalt har ett 60-tal hajar, sedan 2002, släppt ut i havet. Syftet är att kartlägga genetik och rörelsemönster, samtidigt som man förstärker den fridlysta stammen.

- Hajsläppet är en viktig del i vår forskning och bevarandearbete för livet i havet, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus i ett pressmeddelande.

Bakom projektet står Havets Hus, som sedan ett år tillbaka samarbetar med Världsnaturfonden WWF.

– Hajar är viktiga för havens ekosystem då de är i toppen av näringskedjan. Men flera hajarter kan utrotas på grund av hårt fiske och långsam förökning, säger Inger Näslund, expert inom hav och fiske på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

I Sverige är det förbjudet att fånga småfläckiga rödhajar, men hotet kvarstår – främst på grund av bottentrålning.

– Positivt är att de utmaningar vi står inför med haven börjar tas på allvar, vi ser initiativ som FNs hållbarhetsmål och svenska regeringens satsning på en internationell havskonferens. Man har förstått att det är dags att agera för haven, säger Inger Näslund.

Havets Hus märker alla sina hajar, och tack vare det vet man att hajarna rör sig utmed både svenska och norska kusten, samt att de kan bli minst 14 år gamla. Foto: Världsnaturfonden WWF
Annons