Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest mellan läkarna i länet – stora skillnader

Västmanland har få läkare per invånare i länet jämfört med resten av landet. Men läkartätheten ökar från år till år enligt statistik från Socialstyrelsen.

Annons

Läkartätheten fortsätter att öka i Sverige men regionalt kan skillnaderna vara stora. Västmanland hamnar långt ner på listan över läkartäthet, 367 läkare per 100 000 invånare. Det jämfört med Uppsala län som har högst läkartäthet i landet, 639 läkare per 100 000 personer. – Skillnaden beror mycket på att alla län inte har regionsjukhus. Till exempel har Gävleborna Akademiska i Uppsala som regionsjukhus, säger Hans Schwarz på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: 13 miljoner till cancervården i Västmanland – särskild satsning på hudcancer

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, menar att Socialstyrelsens senaste rapport om personalsituationen i vården bekräftar vad man länge känt till. Läkarna blir fler men befolkningen blir också äldre och har ett allt större behov av vård. Fler läkare behövs i synnerhet inom psykiatrin och allmänmedicin, menar hon.– Trots att läkarna blir fler har vi stora problem med tillgängligheten och köerna är orimligt långa, säger Heidi Stensmyren till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: Debatt: S: Satsningar på personalen kortar väntetider i vården

Kösituationen i primärvården kan förbättras genom att förbättra arbetsvillkoren för specialister i allmänmedicin, lista patienter på en fast läkare, samt genom att avlasta läkares administrativa börda, menar Stensmyren.

Enligt Hans Schwarz beror det stadigt ökande antalet läkare både på politiska satsningar och invandring av arbetskraft från utlandet. Socialstyrelsen gör bedömningen att läkarbristen "kommer stabiliseras på lång sikt".

Läs även: Snart kan du själv kolla hur Region Västmanland använder dina skattepengar

Mer läsning

Annons