Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad: "Ann Linde informerades i september 2015"

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och riksdagsledamot för Västmanland, kommer med nya uppgifter om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Annons

Enligt Roger Haddad kände EU- och handelsminister Ann Linde till Transportstyrelsens säkerhetsbrister redan i september 2015, flera månader innan hanteringen av känslig data flyttades utomlands.

Det är Dagens Nyheter som rapporterar nyheten på torsdagen. DN har granskat säkerhetsläckan på Transportstyrelsen och regeringens hantering av den. Statsminister Stefan Löfven har sagt att justitiedepartementet informerades redan i september 2015, alltså flera månader innan it-driften flyttades utomlands.

Enligt DN borde informationen ha gått via Ann Linde, som då var statssekreterare åt Anders Ygeman. Sedan maj 2016 är hon EU- och handelsminister. Hon har inte velat kommentera när hon fick informationen eller vad hon gjorde med uppgifterna. Hennes dåvarande minister Anders Ygeman har sagt att han informerades först i början av 2016, efter att it-driften flyttat utomlands och Säkerhetspolisen inlett en förundersökning.

Nu säger Roger Haddad att Anders Ygeman själv bekräftat att det var hans statssekreterare som informerades i september 2015. Detta framkom i justitieutskottets utfrågning den 25 juli.

– Vid utfrågningen kom det fram att Anders Ygemans statssekreterare, det vill säga nuvarande EU-minister Ann Linde, fick den här informationen om Transportstyrelsen i september 2015. Jag minns att jag tyckte det var anmärkningsvärt att den politiska ledningen har känt till det i nästan två år, säger Roger Haddad.

Mer läsning

Annons