Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll tassarna borta från julmat och godis – många hundar förgiftas i juletider

Artikel 11 av 19
Julen 2016
Visa alla artiklar

Choklad, nötter och fet mat. Under advents- och juletider drabbas nästan dubbelt så många hundar av förgiftning som vanligt.

Annons

Många hundar drabbas av förgiftning under julhelgen. Farligast är mörk choklad.

Agria Djurförsäkring har gjort en jämförelse över åren 2010 till 2015 som visar att nästan dubbelt så många hundar drabbas av förgiftning under december månad jämfört med andra månader.

– Vi vet redan nu att minst ett par hundra hundar kommer att drabbas av förgiftning under kommande helger och vill påminna om riskerna, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Under julhelgerna lämnas ofta julbuffén och gottebordet obevakade och då passar djuren på. Julmat är fet och salt – något som inte är bra för de fyrbenta. Även nötter kan ge allvarliga konsekvenser då de är hårdsmälta och kan fastna i tarmen. Men farligast är choklad.

– Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara för din hund. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för hunden. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram, säger Lotta Möller.

Symptom på chokladförgiftning kan vara kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar och ökad salivutsöndring. Symptomen brukar uppstå inom 4-24 timmar. Om hundens allmäntillstånd påverkas eller om djuret drabbas av kräkningar eller diarréer ska veterinären kontaktas.

Det är även många katter som far illa vid jul varje år. Enligt Agria Djurförsäkring hamnar många nyfikna och lekglada katter på veterinärklinikerna efter att ha fått i sig julpynt, snören och giftiga julväxter.

Så här skyddar du din hund:

• Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, jästa degar och salt julskinka. Här finns en lista på fler saker som är giftiga för hundar.

• Undvik ätbara paket som chokladaskar under granen

• Var extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana

• Håll ett öga på generösa barn som bjuder på godsaker

Så här skyddar du din katt:

• Undvik giftiga julväxter som liljeväxter, julros och hyacint. Se alla giftiga växter här.

• Använd elektrisk julbelysning istället för levande ljus

• Lek gärna med katten, men glöm inte att plocka undan presentsnören, glitter m m

• En stadig julgran som står emot en klätterglad katt

Annons