Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höggravid kvinna blev felbehandlad efter infekterat kattbett

Den gravida kvinnan blev biten i foten av sin katt. Såret infekterades med elakartad bakterie men kvinnan fick först en felaktig antibiotikabehandling.

Annons

Felbehandligen ska nu utredas.

Notera att bilden är en arkivbild.

Sjukvården inom Region Västmanland, som Landstinget numera kallas, har på eget initiativ gjort en så kallade Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ska utreda om något fel har blivit begånget.

Den höggravida kvinnan, som är bosatt på en ort i Västmanland, sökte vård på en vårdcentral den 11 oktober förra året. Hennes högra fot hade svullnat upp efter ett kattbett. Kvinnan fick inte rätt sorts antibiotika trots att hon själv ifrågasatt antibiotikavalet eftersom hon misstänkte att hon kunde ha blivit infekterad med den potentiellt farliga pasteurella multocida-bakterien som kan spridas till människor som blir bitna av katter.

Observera att katten på bilden inte har något med det som beskrivs i artikeln att göra.

Kvinnan blev sämre dagen efter besöket på vårdcentralen och behövde läggas in på sjukhus för intravenös antibiotikabehandling. Hon skrevs senare ut med fortsatt tablettbehandling. Sårodling visade på växt av pasteurella multocida. Kvinnan var således rätt ute vad gäller sitt ifrågasättande av vald antibiotikabehandling

Händelsen är utredd av sjukvården och åtgärder är vidtagna för att förhindra att något liknande händer igen. IVO ska dock ändå utreda händelsen för att göra en oberoende bedömning av sjukvårdens i Västmanland hantering av den gravida kvinnans sjukdomstillstånd.

Pasteurella multocida är en gramnegativ, stavformad bakterie. Bakterien infekterar främst fåglar men den kan smitta människor som handskas med fåglar. Pasteurella multocida smittar ofta även andra däggdjur än människa som till exempel katter.

Infektion med pasteurella multocida-bakterier kan ge svullna lymfkörtlar. I svårare fall kan människor få endokardit (inflammation i hjärtklaffarna) och osteomyelit (inflammation i benväv och benmärg). Bakterien kan även sprida sig från blodet över blod-hjärnbarriären och orsaka hjärnhinneinflammation.

Annons