Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställd pension – inte förrän år 2070

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är fortfarande stort, det visar en analys som Folksam gjort. Enligt analysen får kvinnor 65 000 kronor mindre i pension om året än män.

Annons

Det tros dröja fram till 2070 innan kvinnor och män får lika pension, enligt en analys från Folksam.

För tredje året i rad lanserar nu Folksam sin vitbok. Vitboken analyserar läget för det svenska pensionssystemet, dels utmaningarna Sverige står inför men även behovet av nödvändiga förändringar som finns för att Sverige ska kunna fortsätta leverera bra pensioner.

– Vi engagerar oss i våra kunder för att de ska få en så bra och trygg pension som möjligt. Men det finns brister i dagens pensionssystem. Ska Sverige fortsätta leverera pensioner i världsklass måste dessa brister åtgärdas utan väntetid och först på listan är jämställda pensioner, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam i ett pressmeddelande.

Ambitionen bakom vitboken är att inspirera till idéutveckling och diskussioner som slutligen resulterar i bättre pensioner för alla. Ett av områdena som det behövs fokuseras mer på är jämställdhet i pensionen. "Kvinnor får 5 415 kronor mindre i pension i månaden än män – Det är först personer födda 2005 och senare som kan få jämställda pensioner", lyder rubriken.

Kvinnor födda 1949 fick en genomsnittlig total pensionsnivå på 17 173 kronor i månaden, vilket motsvarar 76 procent av den genomsnittliga pensionen för män, 22 588 kronor i månaden. Vilket betyder att pensionsgapet har minskat med 6 procent jämfört med årskull 1938, vilket kan uppfattas som positivt såklart. Men med nuvarande minskningstakt kommer gapet mellan kvinnor och män slutas först år 2070 då årskull 2005 fyller 65 år.

Andra utmärkande områden som presenterades i årets upplaga var : "En mörk pensionsframtid väntar dagens ungdom", och "Pensionärsjobb ökar kraftigt".

Annons