Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsatsning för nyanlända belönas – kommuner får del av bonus på halv miljard

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg lyckades alla med regeringens krav att skapa extratjänster för nyanlända 2017. Därför får de nu del i de 500 miljoner bonuskronorna.

Annons

Varje svensk kommun har fått specialutformade direktiv av regeringen om hur många extratjänster som ska skapas för att sätta nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. De 239 kommunerna som klarade sina mål till slutet av december 2017 får nu dela på 500 miljoner kronor. Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommun lyckades alla med sina mål enligt statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

– Kommunerna har behov av och svårt att hitta personal inom många olika områden, inte minst vård och omsorg. Det kan säkert vara många extratjänster som hamnat inom äldreomsorgen, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Regeringen ville att Norbergs kommun skulle skaffa fram tre extratjänster men i slutet av 2017 hade hela 19 personer tillsatts. I Fagersta tillsattes nästan dubbelt så många tjänster som målet på åtta platser. 14 personer fick extratjänster där. I Skinnskatteberg skulle tre personer anställas vilket slutade med sju tjänster.

Järfälla är den kommun som inrättat flest extratjänster utöver sitt mål. Målet var 45 extratjänster, men Järfälla har anställt 193 personer.

Närmare 10 000 extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa har inrättats i Sveriges kommuner visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Alla kommuner lyckades inte med sina mål.

– På en del håll har extratjänsterna använts lite fel och man har plockat in välutbildade personer i extratjänster. Då blockeras ju den här insatsen för dem som verkligen behöver den, svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett problem, säger Vivi Jacobson-Libietis.

Det här är extratjänster:* Extratjänster är till för att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden och subventioneras av staten.* Extratjänster finns inom offentligt finansierade områden som inte bedriver affärsverksamhet, till exempel sjukvård, skola, barnomsorg eller äldrevård.* Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka om de har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar, är nyanlända och har eller har haft en etableringsplan, eller är nyanlända och har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare under de senaste 36 månaderna.* Regeringens mål är att det ska finnas 20.000 extratjänster 2020.* Extratjänster varar i tolv månader. Arbetsförmedlingen kan sedan förlänga extratjänsten med ytterligare tolv månader.Källa: Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons