Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick sviter för resten av livet efter bröstoperationen: "Det var inte värt det"

Den i dag 25-åriga kvinnan opererade sig när hon var 18 år. Hennes implantat sprack men kirurgen berättade aldrig sanningen. Nu måste hon leva resten av sitt liv med silikon i lymfkörtlarna, berättar SVT Västmanland.

Annons

– När jag blir förkyld blir lymfkörtlarna extra svullna och då får jag jätteont, säger kvinnan, som vill vara anonym, i en intervju med SVT Västmanland.

Kvinnan hade redan när hon var tonåring bestämt sig för att förstora sina bröst. 2009 åkte hon till en plastikkirurgisk klinik, en vecka efter sin 18-årsdag. En kirurg i Stockholm utförde ingreppet – han satte in implantat från det franska företaget Poly Implant Protèse, så kallade P.I.P.-implantat.

2010 förbjöds P.I.P.-implantat på grund av upptäckten att de lätt kunde gå sönder och att de kunde göra vävnaden runt silikoninläggen irriterad. 2014 bestämde sig kvinnan på grund av varningarna kring P.I.P.-implantaten att byta ut dem mot andra inlägg. Hon återvände till samma klinik i Stockholm.

En sjuksköterska upptäckte att ett av implantaten hade spruckit, men den ansvarige kirurgen mörkade det hela och skrev enligt kvinnans anmälan i sin journal att bägge implantaten var intakta.

Året därpå märkte dock kvinnan att henne lymfkörtlar var svullna.

– Jag trodde att jag var förkyld. Men efter flera veckor var svullnaden kvar och jag ringde vårdcentralen. De hade ingen aning om vad det kunde vara och skickade mig vidare till bröstenheten i Västerås. Så jag fick komma och ta prover där, säger kvinnan till SVT.

Testerna på Västerås sjukhus visade att kvinnans lymfkörtlar var fulla av silikon. Kvinnan anmälde kirurgen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ger kvinnan rätt: kirurgen på kliniken hade inte gett kvinnan sakkunnig vård i samband med att implantaten byttes ut.

Kvinnan säger att det var hennes livs största misstag att operera brösten.

– Jag önskar att folk kunde se lite bättre på sig själva och inte operera sig. Hur fina bröst jag än har idag var det inte värt det. Jag skulle hellre ha hängiga bröst och ett friskt lymfsystem.

Mer läsning

Annons