Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köping är billigaste kommunen i länet – och Fagersta den fjärde dyraste

Västmanlands billigaste kommun är Köping och den dyraste är Norberg när priserna för el, värme, avfall och vatten läggs samman.

Annons

Dyrast i länet vad gäller värme, el, vatten och avfall är Norberg. Billigast är Köping.

Detta visar den senaste Nils Holgersson-undersökningen som är en årlig sammanställning av prisbilden för olika kommunala avgifter som rör boeendekostnader.

Nils Holgersson-undersökningen jämför kostnader för el, värme, avfall och vatten genom att ”flytta runt” en trerumslägenhet i landets alla kommuner. Av undersökningen framgår att priserna varierar stort.

Billigast är som sagt Köping där totalpriset för el, värme, avfall och vatten för hushållet i exemplet är 1 509 kronor. Västerås är god tvåa med 1 525 kronor.

Det högsta priset i länet – 39 procent högre än i Köping – redovisar Norberg med 2 093 kronor. Näst dyrast är Skinnskatteberg, följt av Surahammar.

En förklaring till prisskillnaderna kan vara att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.

– Det är ändå orimligt att kostnaden varierar upp till 7 008 kronor per år beroende på vilken kommun i Västmanland lägenheten ligger i. Det är en skillnad som också blir allt större, säger Roland Jonsson, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Årskostnaden för el, värme, avfall och vatten är i Köping 1 509 kronor, Västerås 1 525 kronor, Hallstahammar 1 637 kronor, Arboga 1 705 kronor, Kungsör 1 746 kronor, Sala 1794 kronor, Fagersta 1 838 kronor, Surahammar 1 941 kronor, Skinnskatteberg 2 081 kronor och Norberg 2 093 kronor.

Mer läsning

Annons